18.10.2023
Культурна країна
eye 258

Попсуй Наталя. Вчитель, який змінив моє життя

Попсуй Наталя. Вчитель, який змінив моє життя

Улюблена вчителька

       У новій школі я почувалася такою маленькою, немов макове зернятко на долоні велетня. Усі довкола були геть інші. Я сільська маленька дівчинка виглядала посеред них якоюсь несправжньою, сірою. Першим уроком  на новому місці була українська література.  Продзвенів дзвінок і до класу увійшла вона…

Вчителька була високого зросту  у темно зеленій сукні і вона їй дуже личила, довге смарагдове намисто, чорні високі чоботи на підборах, на одній руці великий годинник, а на другій пов’язана маленька шовкова хусточка теж смарагдового кольору з дрібними цятками. Цей образ доповнювала привітна усмішка. Від неї віяло теплом і щирістю.

Вона нам читала уривок з твору Пантелеймона Куліша «Чорна рада». У кожному слові я відчувала неймовірну силу духу, жагу до життя і безмежну любов до рідної землі. З кожною хвилиною у мені щось змінювалось, щось відроджувалось і щось зрікалось мене. Я відчула, як стаю іншою, по справжньому іншою… Маю мрію, мету,   покликання і до нестями люблю Батьківщину. З кожним днем я ставала морально сильнішою, немов напиваючись з джерела цілющої води. Кожен новий урок відкривав якісь потаємні двері  у моїй душі, давав відповідь на мільйони запитань і водночас породжував мільйон інших. Спостерігаючи за вчителькою, я навчилася розділяти важливе від дріб’язкового, чути і відчувати, спостерігати і помічати, любити і оберігати, вчитися і досягати.  Я більше ніколи не перейматимусь  через низький зріст, бо у мене високі мрії, не соромитимусь своєї коси, бо лише моя мама вміла заплітати колосок з дванадцять частин. Маленька шовкова хусточка, на руці вчительки, надихне мене створювати власний стиль, великий годинник теж стане невід’ємною частиною мене, щоб завжди нагадувати про те, що кожна хвилина важлива і неповторна, а книжка стане вірним другом і наставником.                                                                                                                           

У глибині її очей відбилось те смарагдове намисто, а потім променем гарячим в моє серце увійшло. Я крізь роки несу в собі той промінь, той погляд, ті слова, вона змінила все моє життя!   

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читайте также


up