22.10.2023
Культурна країна
eye 427

Наталія Ярмійчук - Запорожець. Вчитель, який змінив моє життя

Наталія Ярмійчук - Запорожець. Вчитель, який змінив моє життя

Бабусина наука

Заходжу в хату і вдихаю на повні груди п’янкий аромат свіжого хліба. Підходжу до печі, а вона ще тепла. На припічку бабуня склала форми для хліба,  чорні та масні, стоять вони, мов гора, спершись в куточку до печі. Очима шукаю сховок. Де ж він? А-а-а,ось! Знайшла!

Накриті білою скатертиною відпочивають ще теплі буханці. Ох і гарні ж вони! Моя бабця -  справжня майстриня. Лише вона так вправно й майстерно чаклує над  тим тістом. Це справжня магія! Воно потім росте, пнеться з діжі, сходить і дихає. Скільки усіляких секретів знала моя бабуся!  Усе робила  так, як робили  Її мама. «То – велика наука, Наталю,-  примовляла вона, коли мастила форми олією маленьким жмутком пір’я, яке наскубла колись із крила старої гуски. - Дивися і вчися, дитино, що знатимеш, за плечима носити не треба.»

 Піч топила сама , розгортала  жар, зайвий  вигортала в плиту коцюбою, потім вичікувала певний час і тільки згодом саджала хліб до печі, закриваючи її затулою. Саме аромат спеченого хліба підказував їй, що вже час діставати  його з печі. Коли  викидала на долоню хліб із форми, то завжди усміхалася і дякувала Богу, що вдався хлібець, як золото. Потім відрізала шмат сала і змащувала ним  скоринку ще теплого хліба. Вона легенько потріскувала, а я дослухала до того ніжного лускоту  і  чекала, коли бабуня почастує  нас  нарешті духмяним хлібцем. Бабця брала  ніж, перевертала хліб, притуляла  до грудей, робила ножем хрест і різала першу  скибку. На столі, у макітрі, уже стояв розтертий з сіллю та олією часник, у тій  мачанці  і будемо купати  хрумкі  скибочки. Смакота!..

Щоразу я   їла той хліб і не могла наїстися, впивалася  п’янким ароматом, росла … і згадувала про бабуся, про  її науку.  Усе те осіло в моїй душі : і смак, і запах, і тепло рук, що місили й виробляли ті  золотаві хліби, і ті вуста, що шепотіли мені на вухо усілякі таємниці…

Час минув, але наука зосталась десь глибоко у моїй пам’яті,  і навіть часові не під силу стерти її. Я  усе  роблю так , як вчила колись бабуня.  Мої діти дуже люблять цей  хліб. Завжди, коли їдуть додому з міста, просять, щоб я спекла хлібця  у формах, які напоєні духмяним ароматом старої печі.

   

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читайте также


up