27.10.2023
Культурна країна
eye 212

Марія Денисова. Вчитель, який змінив моє життя

Марія Денисова

     Нехай у житті кожного буде вчитель, який змінить його життя … на краще!

    Учитель - провідник мудрості й знань, творець світогляду нового покоління. Педагог - це не просто людина,  яка надає освіту, а й особистість, що здатна розкрити здібності  учня та, наділивши його знаннями, передавши  власний досвід, виплекати не просто освічену й грамотну людину, а й розкрити в ній творчий потенціал і приховані можливості. Тому вчителі передають не тільки знання учням, а й вибудовують їх внутрішній світ,  прищеплюючи розуміння  найвищих цінностей, притаманних людині. Я навчаюся в Полтавській школі № 23. Мене завжди захоплював професіоналізм і невичерпна мудрість наших викладачів,  бо кожен із них - як цілий всесвіт,  кожен прагне не тільки викликати любов  до своєї дисципліни, свідоме ставлення до навчання, але й бути по-справжньому близькою й зрозумілою людиною   для учнів, які отримали честь іти по  життєвому шляху з їх мудрою допомогою й підтримкою. Наша вчителька з української мови і літератури Олена Василівна -  справжній професіонал своєї справи. Вона досвідчена, різнобічно розвинена педагогиня,  до того ж має дві вищі освіти, які отримала  в найпрестижніших навчальних закладах України. Вона не просто викладач, а людина, яка не байдужа до кожного слова, сказаного  учням, вона завжди звертає нашу увагу на нелегкі  долі митців, з якими ми  знайомимось на уроках, наголошує, яка щедра Полтавщина на обдарованих людей. Її  захоплення красою й розмаїтістю  українською мовою передалось і мені, і вже не здаються такими складними навіть правила, навпаки, хочеться краще їх засвоювати, щоб стояти на варті чистоти й вивершеності кожного українського слова, крім того, педагог неодноразово залучала мене до різноманітних мовних конкурсів, перемоги в яких довели, що мої зусилля в опануванні мовою  та перші літературні спроби гідно оцінені шанованим журі цих змагань. І я вже з меншим хвилюванням долучаюсь до різних  навчальних випробувань.                                                               

    Часто на уроках Олена Василівна розповідає нам про самопожертву й героїзм наших Захисників і Захисниць, що перебувають у Збройних Силах України,  завдяки яким ми маємо змогу і можливість отримувати освіту навіть в такі буремні часи для нашої держави. Я відчуваю, як вчителька  глибоко хвилюється за наших лицарів і зі щирою повагою й вдячністю до них розповідає нам про  щоденний  подвиг  заради нашої країни й майбутнього  нації.

    Завдяки Олені Василівні я зовсім інакше почала сприймати філософію літератури і велич нашої рідної української мови. Адже  коли людина не просто викладає предмет, а й в глибині душі й серця має жагу до вдосконалення власних знань і прямує до мети навчити щонайбільше людей,  відроджуючи в них національну самосвідомість, підтримуючи потяг до знань, - то це справжній фахівець, котрий уміє не тільки передати знання, а й збагатити душу учня. Рядки мого авторського вірша «Буяє світ у серці, у глибокім» засвідчують вплив кожного справжнього  вчителя на  формування особистості учня, стосуються вони й  Олени Василівни, вчительки, яка змінила моє життя:

Буяє світ у серці у глибокім,

В нім місце є для смутку і журби,

В глибоких думах почуття чарівні,

Вони душею створюють світи.

Незважаючи на те, що  в житті педагога  також присутній смуток і журба, але вони  виконують свою велику місію  - навчити молоде покоління. І, сподіваюся, що  давня й  важка професія назавжди залишиться  надважливою як для розвитку суспільства, так і задля розвою творчих граней кожної молодої людини. Нехай у житті кожного буде вчитель, який змінить його життя …на краще!

            

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читайте также


up