Повернення додому: історії українців на деокупованих територіях

Повернення додому: історії українців на деокупованих територіях

“Ми просто хотіли додому”. Історії українців, які повернулися на деокуповані території

На ютуб-каналі Ukraїner відбулася прем’єра нової серії проєкту «Повернення додому». Вона про українців, які після деокупації Бучі, Чернігова і Святогірська повернулися додому відбудовувати, працювати й волонтерити.

Третій епізод “Повернення додому” команда Ukraїner присвятили людям, які  не лише повернулися на деокуповані території, але й планують там своє майбутнє, стали або готуються стати батьками. 

“Цей випуск про мрію та про майбутнє, яке ми мусимо планувати, про безстрашність та віру в Україну. І звісно про дім, який іноді важко раціонально пояснити, але легко відчути”, каже продюсерка проєкту Єлизавета Цимбаліст

Героями документального проєкту є три українські родини. Молода пара з Бучі Євгеній і Світлана Худолії, яких війна застала за кордоном під час подорожі. Підприємці та волонтери Роман і Катерина Денисові зі Святогірська. Медіаменеджерка Юліана Шалетіна-Довгач із Чернігова, яка після деокупації розвиває у своєму місті клуб амбасадорів української мови. У випуску вони розказують, де зустріли повномасштабне вторгнення, чому вирішили повертатися додому, як відновлюють життя і про що мріють. 

“Цікаво, що наші герої сумнівалися, чи варто знімати про них цю серію, оскільки їхні історії видавалися "звичайними". Проте, нам здається, що кожна історія унікальна і заслуговує висвітлення. Роман, Юліана та Євгеній підкреслюють важливість такого рішення, завдяки ним можна відчути, що переживали тисячі українців повертаючись додому на деокуповані території”, — наголошує Єлизавета.

“Мені здається, що от повністю змінилося все: світосприйняття, ідентифікація себе, коло спілкування дуже сильно змінилося, тому що війна багато чого підсвічує, показує. Тому от саме це відчуття дому рідного з’явилося тоді, коли я до нього повернулася, не розраховуючи вже на те, що я колись тут буду”ділиться героїня проєкту Катерина Денисова.

У першій серії документалісти розповіли глядачам історії українців, які  повернулися, в Україну, щоб долучитися до війська, у другій - про волонтерів.


Читайте также