Ресурсний центр для ветеранів: шлях до успішної інтеграції

Ресурсний центр для ветеранів: шлях до успішної інтеграції

Національний університет Києво-Могилянська Академія відкриває Ресурсний центр для ветеранів та ветеранок

НаУКМА планує відкриття Ресурсного центру для ветеранів та ветеранок та ініціювала панельну дискусію, присвячену темі «Освіта для ветеранів: що потрібно для  успішного повернення до цивільного професійного життя». Метою заходу було дізнатись думки представників різних зацікавлених в інтеграції ветеранів сторін. Участь взяли  Міністерство економіки, військові експерти, представники українського IT-сектору, та НаУКМА.

  • Освіта ветеранів є стратегічною та довгостроковою інвестицією у майбутнє України;
  • Уся країна та суспільство разом із ветеранами мають, в першу чергу, думати про забезпечення та потреби фронту;
  • Ветерани, які повертаються з фронту, вже мають певний набір вмінь. Завдання Ресурсного центру загалом та освітніх програм, що він пропонуватиме, – посилити їх та знайти застосування у цивільному житті;
  • Суспільство, держава та бізнес мають адаптовуватися до потреб захисників та захисниць;
  • Кожен бізнес, установа, волонтерський рух мають робити власні проєкти для допомоги ветеранам у поверненні до цивільного життя.

КМА є однією з рушіїв соціальних змін у суспільстві. З 2015 року університет працює із військовими, їх сім’ями та дітьми на базі створених спеціально для них програм.

Завдяки набутому досвіду, у 2024-му році Києво-Могилянська академія планує розвивати наявні та запустити ряд нових сервісів, в тому числі й освітніх програм  які допоможуть  відновити попередні професійні навички, інтегрувати та посилити набуті у війську навички у професійне цивільне життя, відкрити власну справу. Крім того, плануються додаткові напрями для роботи з бізнесом та HR. Щоб запустити Ресурсний центр у найефективніший спосіб, КМА звернулися до представників зацікавлених сторін, аби дізнатись про потреби ветеранів та існуючі рішення щодо їх інтеграції.

Участь у панельній дискусії брали: заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна,  військова, громадська діячка, керівниця проекту Victory Drones (БФ Dignitas) та Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, молодший сержант ЗСУ Тарас Тимочко, менеджерка соціальних проєктів EPAM Наталя Мовчан та керівниця Ресурсного центру для ветеранів та ветеранок в у НаУКМА Яна Чапайло.

У межах панельної дискусії учасники обговорили потреби військових після повернення до цивільного життя на психологічному, професійному та освітньому рівні, а також роль бізнесу, держорганів, освітніх установ у підтримці та інтеграції  ветеранів у суспільство.

На заході підкреслили важливість роботи на користь фронту всієї країни та ветеранів, які можуть застосувати набуті під час бойових дій навички у цивільному житті.

“Ідеальним рішенням було б навчити охочих ветеранів військовим технологіям, які можна використовувати на підтримку фронту, підготувати до роботи інструкторів, які будуть вчити наших дітей в закладах освіти базовій роботі з технікою та софтвером. Єдиний вихід для України — технологічна мілітаризація суспільства.

Важливо підтримувати фронт, навчати лідерів та надавати можливості працювати людям, які отримали поранення чи не можуть воювати у зв’язку зі станом здоров’я”, — зазначає Марія Берлінська, громадська діячка, керівниця проєкту Victory Drones.

У свою чергу, Тарас Тимочко, молодший сержант ЗСУ, наголосив на важливості підтримки ветеранів шляхом освітніх програм та надав ідею щодо перебування ветеранів у стінах освітніх закладів:

“Хотілось би бачити ветеранів не в сегрегованих, закритих аудиторіях, а поміж студентської спільноти. Ветерани можуть ділитись своїм набутим досвідом, у відповідь, вони б могли переймати ті соціальні норми, які склались за їх відсутності. Це сприятиме пошуку однодумців для спілкування, роботи чи бізнесу.”

Дослідження від Українського ветеранського фонду Мінветеранів підтверджує твердження щодо потреб військових у освітній та інвестиційній підтримці.  31% респондентів серед ветеранів обирають розвиток власного бізнесу, а 15% — перекваліфікацію на цивільній роботі. На запитання «Якої допомоги ви потребуєте зараз або в майбутньому», респонденти з числа ветеранів і ветеранок зазначили, що потребують: підприємницьких інвестицій — 27,22%; освіти — 26,07%; працевлаштування — 24,07%.

Зяступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна розповіла, що Міністерство економіки пропонує ветеранам та ветеранкам гранти на розвиток власного бізнесу до 1 млн. гривень, надає можливість роботодавцю отримати компенсацію за облаштування робочого місця для ветерана з інвалідністю у розмірі до 106 тисяч грн та пропонує можливості отримання ваучера на навчання. Також, Мінекономіки створили практичний посібник з рекомендаціями для бізнесу щодо реінтеграції ветеранів, які повернулися до роботи.

Представниця української IT-компанії  EPAM Наталя Мовчан зауважила, що сьогодні завдання бізнесу  – створити умови для того, щоб ветеранам було простіше інтегруватися  до робочих процесів. Зокрема, в межах компанії ветерани можуть отримати додаткову оплачувану відпустку, безкоштовні юридичні та психологічні послуги, навчання у разі потреби відновити професійні навички та долучитись до покращення корпоративних програм з питань адаптації ветеранів. Крім того, в EPAM проводять едукацію колег в цій темі, а також запровадили зовнішню освітню програму «ІТ для ветеранів» для тих, хто планує здобути навички в цій сфері.

Заступник Міністра у справах ветеранів України прокоментував:  

“Ветеранські бізнеси — це потужне підсилення економічної спроможності держави та громад, тому ми активно продовжуємо розбудовувати ветеранську інфраструктуру та можливості для ветеранів, зокрема через такі проєкти як «Створено Захисниками» та грантову програму «Варто». Такі ініціативи не лише зміцнюють економіку, а й допомагають нашим захисникам та захисницям гідно реінтегруватися, використовуючи свої здібності для розбудови громад.”

У відповідь на тези спікерів, Яна Чапайло, керівниця Ресурсного центру для ветеранів та ветеранок в НаУКМА  зазначила, що ресурсний центр для ветеранів –  міждисциплінарний,  сприятиме економічній та соціальній реінтеграції ветеранів. Він фокусується на об’єднанні існуючих і створенні нових ресурсів професійного, кар’єрного, освітнього розвитку військових (діючих та демобілізованих) та їх родин. Ресурсний центр поділяє цінності та місію НаУКМА, в межах якої функціонує, – “сприяти розвиткові національно свідомої, чесної, небайдужої особистості, здатної незалежно мислити і відповідально діяти згідно з принципами добра та справедливості, для розвитку відкритого і демократичного суспільства.”


Читайте также