Найкращі дитячі книги про емоції для спільного читання влітку

книги для дітей. Розвиток дитини

5 дитячих книжок про емоції від психологині «Фонду Маша»

За пару тижнів починається літо, а в садочках і школах — канікули. Це чудовий час для батьків відпочити разом зі своєю дитиною. А зробити це краще, поєднавши приємне з корисним: спілкування та читання. Для цього наша психологиня та методологиня Центру «Незламна» Ірина Басіста склала підбірку дитячих книг про емоції, які точно варто почитати зі своїми дітьми. Адже розуміти та вміти справлятися зі своїм внутрішнім станом суперважливо не лише для дорослих, а й для дітей!  

Читання книг разом із дітьми — це дуже корисний процес. По-перше, цей час разом зміцнює ваші стосунки з донькою чи сином. По-друге, даючи своїм дітям нові знання, ви й самі навчаєтеся. Бо ще 20 років тому увага до психології та емоцій була менш поширена ніж сьогодні. І, по-третє, розвиток емоційного інтелекту змалечку допоможе дитині в майбутньому краще розуміти себе та проявляти емпатію до інших.

— Уміння будувати стосунки з оточенням, розуміти себе та свої емоції впливає на якість життя, професійне зростання та й взагалі на успішність. І це доводить низка міжнародних досліджень! Тож уже зараз маємо можливість робити маленький внесок в успішне майбутнє наших дітей, — зазначає Ірина Басіста.

Тому читайте разом зі своєю малечею. А почати можете з книжок, які підібрала психологиня «Фонду Маша»:

Серія книг «Емоції Ґастона», авторка Шин Орелі Ш'єн Шо

Серія книг «Емоції Ґастона», авторка Шин Орелі Ш'єн Шо

Про що?

Головний герой — маленький єдиноріг Ґастон. Його грива міняє кольори відповідно до емоцій, які він відчуває. Авторка книг обіцяє, що ці розповіді навчать дітей висловлювати свої емоції та керувати ними.

Коментар психологині:

Книжки з цієї серії («Я радію», «Я боюся», «Я сумую», «Я шаленію») навчать дитину розуміти свої емоції та висловлювати їх. У кожній розповіді є психологічні техніки, які допомагають керувати емоціями, що виникли.

«Велика книга почуттів», автор Ґжеґож Касдепке

«Велика книга почуттів», автор Ґжеґож Касдепке

Про що?

Книга поділена на чотири частини: «Жодних поцілунків!» – або ж як впоратися з певними почуттями; «Любить – не любить...» – продовжуємо розмову про почуття; «Жах!» – або звідки беруться діти; «Команда пані Мілки», – тобто про повагу, сміливість та інші цінності. Це збірка оповідань про пані Мілку, особливу виховательку, клоуна з лялькового театру й дітлахів із дитячого садочка. Всі вони точно сподобаються вашій дитині.

Коментар психологині:

Ця книга найкраще підійде для малюків та дітей, які вже ходять у садочок.. Вона знайомить малечу з такими почуттями як ненависть, сором, радість, жах, почуття провини. Що дуже класно: наприкінці кожної історії є поради для дорослих та дітей.

«Емоціємір інспектора Дила», авторка Сусанна Ісерн

«Емоціємір інспектора Дила», авторка Сусанна Ісерн

Про що?

Емоціємір, інспектор Дил та Емі допомагають читачу легко та весело розпізнавати, вимірювати й керувати своїми емоціями.

Коментар психологині:

Книжка багата на ілюстрації та історії, тому добре підійде дітям 5-6 років. У ній, як і в решті рекомендованих книг, описується велика палітра емоцій, але тут інформація подається більш докладно: розповідається про фізіологічні реакції та як виміряти рівень своїх емоцій. Є вправи й інструкції щодо того, як виражати любов, долати сором чи ревнощі. Ця книжка буде корисна не лише дітям, а й дорослим. Я ж її люблю за те, що під час читанням батькам не доведеться вигадувати приклади з життя, щоб дитина краще зрозуміла почуте. У ній вже все є.  

«Безліч емоцій. Що означає кожна?», авторка Дженніфер Мур-Маллінос

«Безліч емоцій. Що означає кожна?», авторка Дженніфер Мур-Маллінос

Про що?

Один розділ книжки — одна емоція. Серед них: відчуття щастя, приємного здивування, схвильованості, суму, гніву чи пригніченого стану.  Авторка вчить розрізняти емоції не через суху теорію, а через приклади з життя. Супроводжують це яскраві ілюстрації.

Коментар психологині:

Книжка складається з двох частин. Кожна з них вчить дитину розрізняти емоції, почуття та відчуття. Через різні історії малеча зможе познайомитися з емоціями, як їх розпізнавати та як насолодитися щастям, радістю, здивуванням і впоратися з сумом, гнівом, пригніченим станом та іншими емоціями.

«Як добре, що є Боб», автори Метью Морган та Ґабріель Альборозо

«Як добре, що є Боб», автори Метью Морган та Ґабріель Альборозо

Про що?

Хлопчик на ім'я Макс боявся, що його покусають павуки, викрадуть прибульці, а ще  переймався тим, що не надто подобається іншим. Та його песик Боб показав Максу, що найкращий спосіб подолати страхи — поділитися ними з другом.

Коментар психологині:

Іноді можна ще й купувати невеликі книжечки, присвячені лише одній емоції. Наприклад, в «Як добре, що є Боб» йдеться про емоцію страху, і як з нею вдалося впоратися. Історія подана дуже цікаво та в ігровій формі. Тому дитині точно не буде нудно, і паралельно вона отримає нові знання.


Читайте также