Розвиток емоційного інтелекту у дитини: практичні поради, ігри та книги

Розвиток емоційного інтелекту у дитини: практичні поради, ігри та книги

Як допомогти дитині розвинути емоційний інтелект: ігри, книги, поради

Перші згадки про емоційний інтелект з’явилися понад 100 років тому в працях Едварда Лі Торндайка. Більш жваво однак про це поняття заговорили в психологічному товаристві наприкінці XX століття. Ну а в останні роки розвиток емоційного інтелекту (скорочено EQ від англ. emotional quotient - “емоційний коефіцієнт”) то вже такий собі must have всіх усвідомлених батьків. 

Чому це важливо

Емоційний інтелект – це здатність людини розуміти, приймати свої емоції і відповідно - керувати ними. Він допомагає вибудовувати гармонійні стосунки з собою, з оточуючими й досягати своїх цілей, а саме цього й бажають батьки своїм чадам.

Наймолодшим дітям у вираженні своїх емоцій, за думкою психологів, добре помагає практика малювання. Запропонуйте дитині намалювати емоції, які вона відчуває зараз. Не обмежуйте її в техніці і кольорах. А потім попросіть пояснити, що саме дитина намалювала, чому обрала такі кольори.

Для розвинення емоційного інтелекту стануть в нагоді також ігри та книги. 

Як розвинути емоційний інтелекти дитини за допомогою ігор

дитячі ігри

Діти потребують ігор. Це певною мірою їхній розвиток. В ігрових ситуаціях діти пропрацьовувати різні емоції і способи їхнього вираження, що підготовлює їх до дорослого життя.

Гра “Зіпсований телефон”

Ця гра всім відома. Тільки тепер треба не почути тихо вимовлене слово, а передати далі ту емоцію, що була загадана першим ігроком

Гра “Через скло”

Ви з дитиною маєте уявити, що між вами скло, скрізь яке не проходить жоден звук. Тепер спробуйте «сказати» їй що-небудь, користуючись тільки жестами та мімікою. Запропонуйте дитині зрозуміти, що ж саме ви хочете їй повідомити. А після того, як завдання буде виконане, поміняйтесь: тепер вгадуватиме дорослий. Загадувати можете будь-що, наприклад “Подай, будь ласка, сік з холодильника” чи “Давай спечемо пиріг!”

Гра “Протилежності”

Дорослий кидає дитині м’ячик і називає якийсь свій емоційний стан чи емоцію. Дитина повертає м’яч, називаючи при цьому протилежний настрій. Наприклад: сонний - бадьорий, щедрий - жадібний.

Гра “Що я відчуваю?”

Гра була розроблена Ноемі де Сен-Сернен, популярною авторкою і фахівцем в галузі особистісного розвитку і видана в українському видавництві “Ранок”. Вона являє собою  комплект з 59 карток з тваринками й карти зі шкалою, до яких додається книжка з детальними інструкціями, як саме належить користуватися цим комплектом.

Гра “Я здивуюся, якщо…”

Дорослі та діти вигадують такі ситуації, що можуть здивувати. Наприклад, “Я здивуюся, якщо ти насипеш в чай сіль” чи “Я здивуюся, якщо ти не читатимеш улюблену газету”.  Це здорово вас розвеселить, а також потренує уяву на винахідливість. 

Як розвинути емоційний інтелекти дитини: книги 

“Справжня дружба” 

Справжня дружба

Добра книжка про дружбу, емоції та підтримку для дітей 3-5 років. Це історія про двох справжніх друзів - зайчика та борсучка, які залишаються разом у радості й біді. Так сталося, що борсучок втратив лапку. Однак зайчик щиро підтримав друга і допоміг повернутися до звичного життя. Їхня дружба витримала випробування і перетворилась на найцінніший скарб!

Серія книг «Дино-почуття» 

Серія книг «Дино-почуття» 

Це книги видавництва “Ранок” для дітей від 3-х років про почуття та їх вплив на малечу. У легкій віршованій формі Рейчел Брайт вчить маленьких динозавриків долати гнів та тривожність, легко спілкуватися з друзями і залагоджувати конфлікти, використовуючи чарівну силу доброти.  

Ідеальні книжки для того, щоб розвивати емоційний інтелект дитини, допомагати їй відчувати себе щасливою тут і зараз. А чарівні ілюстрації Кріса Чаттертона особливо сподобаються дітлахам. 

Серія «Ніжні книжки» 

Серія «Ніжні книжки» 

Лагідні книжки для наймолодших дітлахів. Кожна з них допоможе батькам висловити свою любов і турботу малюкові. Як саме? Обіймаючи його, говорячи лагідні слова, усміхаючись і проводячи час разом.

І наостанок. В справі розвитку дитячого емоційного інтелекту, як і всіх інших педагогічних процесах, батькам передусім треба почати з себе. Адже діти виховуються прикладом, а не словом. Які у вас стосунки з власними емоціями? Чи вмієте ви їх висловлювати, проживати, а не приховувати? Чи вловлюєте емоційний стан співрозмовника? Чи вмієте створити психологічно сприятливу атмосферу, коли в повітрі «грім і блискавка»? Врешті, чи можете ви назвати себе щасливою людиною? Повірте, найчастіше у батьків із розвиненим емоційним інтелектом діти швидко починають товаришувати з емоціями.


Читайте также