Як правильно відпочивати під час війни: поради психологині

Як правильно відпочивати під час війни: поради психологині

Як правильно відпочивати? Пояснює психологиня «Фонду Маша»

На календарі середина літа. У мирні дні ми б уже купували поїздку всією сім'єю до теплого моря чи вирушили на тиждень у гори. Але наразі живемо в час, коли дозволити це собі можуть не всі, а тим більше разом зі своєю сім'єю. Та попри все ми маємо не забувати піклуватися про свій ментальний стан і дозволяти собі відпочивати. Особливо коли щодня відчуваємо сильне напруження. Лише так матимемо сили та можливість працювати далі. Тому разом із психологинею Центру «Незламна» від «Фонду Маша» Валентиною Московченко хочемо розповісти про важливість відпочинку та як правильно його організувати, щоб отримати максимум користі для себе. Читайте й не забувайте перезаряджати свою внутрішню «батарейку»!

Відпочинок — це своєрідна профілактика від вигорання. Навіть якщо ви обожнюєте свою роботу й колектив — все одно треба брати паузу та перезавантажувати організм. Після ви зможете повернутися з новими силами.

— Наш мозок — це складна біологічна система. Психіка не відпочиває, коли в нас є лише один вид зайнятості. А щоб ми й надалі отримувати задоволення від роботи та були ефективними, треба урізноманітнювати свою рутину. А саме: пробувати активний відпочинок, отримувати новий досвід та приємні емоції, — говорить психологиня Валентина Московченко.

Маєте можливість відпочити протягом двох тижнів? Чудово! Якщо ні, то й тиждень якісного відпочинку буде точно краще, ніж нічого. А якщо в свої два вихідні ви поїдете в село й будете займатися садівництвом, це теж добряче підзарядить ваш організм новими емоціями. Головне, щоб заняття, які ви обираєте для відпочинку, вам були до вподоби й не стосувалися вашої роботи.

— Якісний відпочинок — це коли ми спостерігаємо нові для себе краєвиди, проводимо час на природі. Дуже добре допомагають відновитися і зняти стрес фізичні навантаження: спорт, легка прогулянка чи плавання, особливо на відкритій водоймі. Треба перезавантажуватися й інтелектуально, наприклад, почитати книгу, до якої все ніяк не доходили руки, чи спробувати нове заняття, яке давно хотіли, — додає психологиня. — Пасивний відпочинок, як-от лежання на дивані й перегляд фільмів теж припустимий, але тільки якщо він займає невеликий відсоток вашого часу. Інакше ви отримаєте протилежний ефект.  

Як зрозуміти, чи добре ви відпочили? Дуже просто: у вас з'являється бажання знову повернутися на роботу, виникають нові ідеї, ви згадуєте своїх колег з вдячністю і легким сумом за роботою. Якщо такі ознаки з'явилися, тоді це добрі дзвіночки, які говорять, що організм відпочив достатньо.

Читайте также


up