27.07.2023
Новини в Україні
eye 1833

ДСНС та Нацгвардія провели серію майстер-класів для українців з пошуково-рятувальних робіт

ДСНС та Нацгвардія провели серію майстер-класів

Royal Canin спільно з ДСНС та Нацгвардією провели серію майстер-класів у містах України для власників собак та їхніх підопічних. Заходи мали на меті познайомити українців із розшуковою та пошуково-рятувальною службою (ПРС — напрям кінології, який допомагає рятувати людей з-під завалів, шукати загублених людей за допомогою собак).

У чому проблема?

Особлива увага до цього напрямку кінології не випадкова, адже порятунок людей під завалами внаслідок вибухів, пошук загублених дітей — це заслуга рятівників та їхніх чотирилапих підопічних. Цим займаються кваліфіковані кінологи, проте звичайні українці, після проходження атестації, також можуть долучатись до пошуково-рятувальних робіт разом зі своїм собакою.

Яке рішення?

Майстер-класи були проведені у червні-липні у містах: Київ, Рівне та Дрогобич (Львівська область). Загалом до заходів долучились 49 пар учасників — провідник та собака. 

Для України розвиток пошуково-рятувальної служби зараз особливо актуальний, адже пошукові собаки мало не щодня допомагають з пошуком людей, які загубилися або знаходяться на територіях, що постраждали від вибухів. Ми переконані, що героїчну роль пошукового собаки може виконати практично будь-який із наших улюбленців, за умови належних тренувань та підтримки уважної та люблячої людини. Тому ми у Royal Canin Україна підтримуємо розвиток пошуково-рятувальної служби в Україні та заохочуємо власників до занять ПРС”, — зазначила Вікторія Вознюк, директорка департаменту зв’язків з громадськістю Royal Canin Україна.

Як це працює?

Усі майстер-класи складались із двох частин: теоретичної (під час якої кінологи-інструктори розповідали про основи розшукової та пошуково-рятувальної справи, ділились власним досвідом тощо) та практичної. Остання починалась із майстер-класу від професіоналів ДСНС та Нацгвардії, які разом зі своїми компаньйонами демонстрували навички за загальним та спеціальним курсами дресирування та показували, як потрібно шукати людей в імпровізованих техногенних завалах та у природному середовищі. Після чого учасники спільно з кінологами відпрацьовували дресирувальні вправи на снарядах та робили перші спроби пошуку людей або відпрацьовували уже наявні навички з пошуку.

Після пережитої окупації я вирішила, що буду робити щось корисне. Моя собака також пережила окупацію, проте не зі мною. Її господар поїхав, а собаку врятували волонтери та передали мені рік тому. Тож як тільки я її забрала — я пішла до ДСНС та твердо вирішила, що хочу займатись пошуково-рятувальною службою,” — прокоментувала Світлана Яринська, учасниця майстер-класу в Києві.

До заходу залучались кінологи, які брали участь в пошуку людей після землетрусу у Туреччині на початку 2023 року, а також кінологи-рятувальники, які допомагають знаходити людей в Україні після обстрілів, а також шукають людей, що загубились у лісі, в горах тощо.

“Під час війни кількість бажаючих навчатись на рятувальника-кінолога на базі кінологічного центру ДСНС збільшилась. Так, у 2021 році у нас навчалось 5 волонтерів-кінологів, у 2022 — 15, а цього року — ще 11. Тому ми провели майстер-клас для волонтерів-кінологів, які самі зі своїми собаками вирішили займатись пошуково-рятувальним напрямком. Наші кінологи допомагають відкоригувати їхню роботу, аби волонтери, які захочуть надалі займатись ПРС, у майбутньому змогли долучитись до допомоги постраждалим”, — прокоментував Олег Кушта, начальник кінологічної служби ДСНС.

Усі учасники мали можливість залучити свого собаку до імпровізованих пошуків під наглядом досвідчених кінологів-інструкторів. Це допомогло визначити, чи є в собаки до цього природний хист, чи варто його розвивати тощо. На основі цього учасники отримали корисні поради від інструкторів-кінологів для подальшого розвитку навичок їхніх собак.

“Ми сподіваємось, що в майбутньому будуть створені добровільні кінологічні загони, які будуть виїжджати до нас на допомогу та залучатись до пошуку людей. Тому важливо сьогодні ознайомлювати людей із таким напрямком кінології, пояснювати та залучати їх, давати можливість спробувати в пошуку свого компаньйона”, — додає Аліна Кукуруза, начальниця пошуково-рятувального кінологічного відділення 2 Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України.

Читайте также


up