20.04.2023
Розваги
eye 331

Не бійтеся досконалості. Вам її не досягти: п'ять картин Сальвадора Далі

"Не бійтеся досконалості. Вам її не досягти": п'ять картин Сальвадора Далі

Широко відомий такий вислів Сальвадора Далі: "Правду кажуть тільки дурні. А оскільки я дуже розумний, я ніколи не кажу правду". Тому і життя його, і творчість такі неоднозначні: в інтерв'ю він міг сказати одне, а його друзі могли говорити про нього зовсім інше; на публіці він мав одну думку, а в його книзі "Таємне життя Сальвадора Далі" мало не протилежне.

Він не любив пояснювати свої картини, давати інтерпретації. За його словами, йому було абсолютно однаково, що говорять про нього критики, люди, колеги. Його навіть мало хвилювало те, що Андре Бретон, один із основоположників сюрреалізму, вимагав виключити Далі з кіл однодумців. На збори він прийшов одягнений у тисячі верств одягу і поводився досить зухвало, наприклад, на звинувачення в симпатії до Гітлера падав навколішки і кричав, що просто підтримував бідних рибалок. Все це викликало сміх у присутніх і обурення Бретона, але в гуртку сюрреалістів художник залишився.

Він сміливо та провокаційно висловлювався про всіх навколо, реагував на соціальні, політичні події. Далі не страждав від скромності - він вважав, що його ім'я (яке означає "Творець") - це знамення того, що він має врятувати мистецтво від руйнування. Він вважав себе унікальним, обраним, про що він пише у своєму "Щоденнику одного генія", додаючи: "Не бійтеся досконалості. Вам його не досягти." Він шалено любив свою єдину жінку та дружину — Галу, яка була не просто його коханою та музою. Вона вела його бухгалтерію, займалася всіма його справами, просувала його мистецтво. Здається, що це була єдина близька людина поруч із ним. Єдина людина, яка знала справжнього Далі.

Кінець 20-х та початок 30-х були розквітом творчості та життя Далі. Він зустрічає Галу, примикає до групи сюрреалістів, уперше відвідує США. У 1934 році закохані узаконили свої стосунки, хоча батько художника відчував глибоку ворожість до дівчини. Через нескінченні скандали і досить холодне ставлення до Гали його родини Далі навіть зробив неприємний напис на одному зі своїх полотнів, образивши пам'ять померлої матері. На ґрунті цього стосунки з батьком припинилися взагалі.

"Постійність пам'яті" (1931)

"Постійність пам'яті" (1931)

Це одна з найпопулярніших картин автора і зберігається вона у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Багато робіт Далі обросли легендами, а ця ще й альтернативними назвами. Наприклад, "Профіль часу", "Спливаючий час", "М'який годинник", "Твердість пам'яті", "Стійкість пам'яті".

Для самого художника це була особлива робота - він пишався нею до кінця своїх днів і стверджував, що ідея написати її прийшла йому під час сніданку, коли Гала намазувала олію на хліб. У книзі "Таємне життя" є така фраза: "Механізм спочатку був моїм вічним ворогом, а що до годинника, то вони були приречені розтектися або зовсім не існувати". Вічність у нього представлялася якоюсь текучою субстанцією, а отже, вона могла бути скрізь, проникати в усі куточки Всесвіту та нашого життя. Це один із ключів до розуміння картини.

На картині зображено вечір, сутінки. Сонце, що заходить, освітлює частину берега і мис, який ніби врізається у воду. Далі використовує темні, коричневі кольори, створюючи загальний меланхолійний настрій. Спляча голова стала відсиланням до мігрені, під час яких Далі писав цю картину.

"Жінка з головою із троянд" (1935)

Жінка з головою із троянд

Картина зберігається у Музеї образотворчого мистецтва у Швейцарії. Як і всі роботи Далі, вона наповнена прихованими символами та смислами. Наприклад, наділяючи одну з героїнь, яка приміряє нове вбрання, головою з квітів, автор підкреслює її красу, чарівність та жіночність. А яйце на другому плані в цьому випадку говорить про крихкість дівчат. До речі, незважаючи на сюрреалістичні масштабні постаті на передньому плані, центр композиції - самотній чоловік вдалині. Він уважно, задумливо розглядає голову собаки, на морді якої застиг вираз жаху.

Фоном картини служить світанок, який тільки-но починається на горизонті. Чоловіка лякає зайва відданість і турбота, яка часом перетворюється на перешкоду на шляху (голова собаки та скелі). Але з приходом сонця всі монстри і тіні, що лякають, зникнуть, а чудовища виявляться звичайними предметами, спотвореними нічним мороком.

З приходом війни Далі та Гала залишають Європу і вирушають до Америки, де проведуть вісім років. Там художник пише свою автобіографію "Таємне життя Сальвадора Далі", співпрацює з Волтом Діснеєм та Альфредом Гічкоком, займається різними дослідами у сфері мистецтва та пробує нове.

"Спокуса святого Антонія" (1946)

Спокуса святого Антонія

Ієронім Босх — представник Північного Відродження, один із найулюбленіших художників Сальвадора Далі. У картинах іспанця часто-густо можна побачити фігури, написані за однією схемою з його старшим товаришем. Наприклад, тварини, що вистрибують із пащі іншої тварини, яка теж вистрибує з пащі риби, яка вистрибує, наприклад, з граната (так було в картині "Сон, викликаний польотом бджоли навкруги граната за секунду до пробудження"). Тому не дивно, що він звернувся до триптиху Босха, який має таку саму назву.

Святий Антоній - це християнський подвижник, пустельник, який жив у пустелі. Сатана, спокушаючи його, посилав до нього всілякі речі, що схиляють до гріха. Він навіть сам з'явився до нього у вигляді оголеної прекрасної діви, саме вона стоїть на високому подіумі на спині одного зі слонів. Слони в цій картині теж частина сюжету біблійної історії. Усі гріхи людства вони несуть на собі, на своїх тонких павучих ніжках. Варто трохи розслабитися, як страшні провини обрушаться на землю.

До речі, одна з перших появ таких слонів на тонких ніжках у Далі була в картині "Сон, викликаний польотом бджоли навкруги граната за секунду до пробудження". Тоді митець намагався зобразити тип довгого осмисленого сну, що його описував Фрейд. Німецький філософ міркував, що уві сні все здається перебільшеним, навіть голка може стати гільйотиною.

Повернувшись до Іспанії, подружжя Далі оселилося в Каталонії і через десять років шлюбу повінчалося. У ці роки Далі займався не лише живописом — його цікавило кіномистецтво, він навіть зняв кілька короткометражних фільмів, актором виступив у рекламних кампаніях.

До кінця життя відносини Сальвадора і Гали зовсім розладналися: його любов була схожа на стихію, пристрасть, її ж не була позбавлена розважливості та розуміння, що вона вийшла заміж за генія. Гала стежила за ним, тримала в порядку його справи, допомагала йому як могла, але тим часом завжди мала стосунки на стороні. У результаті Далі навіть купив їй окремий замок, який він міг відвідувати лише за дозволом дружини.

"Портрет мого померлого брата" (1943)

Портрет мого померлого брата

Художник мав старшого брата, який помер у дворічному віці, за рік до народження Далі. Але у своїй книзі "Таємне життя" той писав, що брат помер у віці семи років. Він завжди відчував з братом містичний зв'язок (вони були дуже схожі і навіть носили одне й те саме ім'я) протягом усього свого життя тому, будучи зрілою людиною, зобразив його юнаком — у тому віці, до якого він дожив лише у серці художника.

Прийом, який тут використовував Далі для зображення обличчя свого брата, був популярним у 60-ті у поп-арті (він застосовується, наприклад, при створенні фонів у коміксах). Автор же хотів надати образу примарні, ірреальні риси. Так він виганяв дух брата зі свого життя, який переслідував його від народження. Тому на голові у хлопчика ворон, що летить, — символ смерті.

У цій роботі є посилання на картину французького живописця Жан-Франсуа Мілле "Анжелюс", яка, згідно з мемуарами сестри Далі Ани-Марії, висіла в класній кімнаті маленького хлопчика і часто привертала його увагу. 1933 року іспанський художник створив картину "Архітектонічний "Анжелюс" Мілле", яка є вільною інтерпретацією оригіналу. Сам художник вважав, що за допомогою рентгенівського променя на полотні можна знайти труну немовляти (якого неозброєним оком не видно).

"Таємна вечеря" (1955)

Таємна вечеря

Звичайно, ця робота іспанського художника так чи інакше нагадує про фреску Леонардо да Вінчі. Мабуть, головною її відмінністю є об'ємність - посадивши героїв навколо столу, Далі начебто надає їй 3D-ефект. Дія біблійного сюжету перенесена в сучасний простір — над столом та головами персонажів височить скляний купол, а самі учасники вечора схожі на людей із ХХ століття. Усі учні Христа схилили голови. Видно лише образ Месії, звернений у молитві до Отця.

Якщо придивитися, то можна зрозуміти — картина прискіпливо розрахована. У неї ідеальна симетрія, абсолютно ідентично розташовані половинки хліба, учні сидять дзеркально до своїх братів з іншого боку.

Як і завжди, дізнатися, що насправді хотів сказати Далі цією роботою, неможливо. Деякі дослідники вважають, що художник просто "грав" релігійними сюжетами і постаті на полотні у нього не моляться, а сплять.

Читайте также


up