Історія солдата. Презентація у Підгорецькому замку

Історія солдата. Презентація у Підгорецькому замку.

18 травня виконання постановки Ігоря Стравінського «Історія солдата» стане частиною найяскравішого святкування Міжнародного дня музеїв. Адже блискучий антимілітарний твір презентують у стінах старовинного Підгорецького замку.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк розповів, що Ігор Стравінський в інтернеті часто зазначений як російський композитор. Проте, за словами директора галереї мистецтв, видатний композитор народився в селі Устилуг, на кордоні між Волинню та Польщею. «Він належить до шляхетського українського роду, гербу Сулима. Це наша аристократія та інтелектуальна еліта. І повернення імені Стравінського в український контекст є більш ніж доречним», – пояснив Тарас Возняк.

Генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп додав: «Ігоря Стравінського, мабуть, врятувало те, що він був аристократом духу все життя. За часів Союзу виконання його творів було фактично забороненим – через те, що він був аристократом, «буржуа», як тоді казали».

За словами директора філармонії, перше виконання «Історії солдата» на теренах Союзу відбулося у 1968 році саме у Львові. Це зробили не професіонали, а студенти консерваторії. «Коли є щось добре, що забороняється, воно завжди має шанс прорости, – зазначив Володимир Сивохіп. – Ось так і «Історія солдата» «проросла» у Львові – спочатку в консерваторії, потім у залі філармонії, потім у Київській консерваторії. І це був резонанс на всю Європу».

«Це історія про вибір людини між добро і злом, – розповів Володимир Сивохіп. – Солдат Стравінського зламався: він продав свою душу, потім хотів виграти її назад за величезні гроші. Але програв все. Це мав би бути сигнал і в наші дні – не можна заграватися. Ми звикли до казок, які мають добрий фінал, але в житті фінал буває зовсім різний. Ми відповідальні за наші дії, за наше життя тут, в цей час. Ми черговий раз піднімаємося з руїни. Мистецтво піднімає державу».

Володимир Сивохіп розповів, що минулого року на львівському фестивалі «Констрасти» вже ставили Стравінського – вперше в українському перекладі. «Ми стараємося бути промоутерами цього проекту. Зокрема, думаємо про Золочів, Олесько… З департаментом культури області думаємо, як повезти постановку в зону, наближену до АТО, – зазначив директор філармонії. – Проект буде жити, бо він того вартий. Музику Стравінського нелегко виконувати. Вона складна, віртуозна і сучасна, хоч і написана сто років тому. Написана на початку епохи модернізму, трохи незвикла для нас. До постановки залучений і балет. 18 травня«Історію солдата» виконуватиме музичний ансамбль згідно партитури Стравінського: сім інструменталістів, де домінуватиме соло скрипки. Його виконає талановита львівська скрипалька Лідія Футорська. До речі, душа, яка продав солдат, у творі передається саме скрипкою. Також є читець, який озвучує тексти. Сергій Наєнко силами невеликої балетної групи створив постановку на цю музику».

За словами Володимира Сивохіпа, ніяких декорацій не заплановано – буде працювати тільки світло,яке з одного боку приховуватиме замкові руїни, а з іншого навпаки їх підкреслюватиме.Вистава розпочнеться о 21 та триватиме годину. Перед початком на гостей чекає також театралізоване та гастрономічне дійство.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк зазначив, що Підгорецька перлина важко пережила Першу світову війну. За його словами, замок неодноразово опинявся на лінії фронту, зазнавав руйнувань, пережив російську окупацію, коли всы тамтешні надбання пограбували. Згодом війська Першої кінної армії рвалися палити паркети прекрасної на той час пам’ятки. «Нам здається, що «Історія солдата» дуже підходить до мурів Підгорецького замку, – зазначив Тарас Возняк. – Це історія про молодих хлопців, які ризикували своїм життям під час та після Першої світової війни. Її історія так само понищила Підгорецький замок, як і долі мільйонів солдат».

Тарас Возняк розповів, що до Міжнародного дня музеїв у Підгірцях спробували трохи прибрати та обладнати подвір’я і анфілади замку, де відбуватиметься постановка. До цього долучилися і ентузіасти з власного бажання. За словами директора галереї мистецтв, «Історія солдата» у древніх стінах – це оживлення руїни, якою поки що є замок. «Ми ще не можемо відреставрувати його – на це потрібно щонайменше 30 млн. євро. Проте бодай в такій формі стараємося відновлювати та привертати увагу». Постановка відбудеться в рамках XXXVII Міжнародного музичного фестивалю «Віртуози» як концерт «Передвідкриття».

md-eksperiment.org


Читати також