«Ювілейний вечір» Олега Криси

Новини Львова. «Ювілейний вечір» Олега Криси

10 червня у Львівській обласній філармонії відбудеться «Ювілейний вечір» Олега Криси у рамках фестивалю «Віртуози». Видатний маестро виконає присвячений йому концерт «Питання без відповіді…» Євгена Станковича.

Український композитор Євген Станкович розповів, що скрипковий концерт був написаний спеціально для маестро. «Я знайомий з Олегом Крисою вже довгі роки. Він вважається одним з кращих скрипалів світу. І дуже приємно, що така людина повертається на свою землю, зустрічає свій ювілей тут. Цей концерт називається «Питання без відповіді…», бо я сам ще відповідей у житті не знайшов. Але для мене велика честь писати музику для таких великих музикантів», – зазначив композитор.

Головний диригент Академічного симфонічного оркестру Львівської філармоніїТарас Криса розповів, що у програмі, окрім концерту Станковича, є також твій Роберта Шумана, частина його Увертюри скерцо Фінал. «Я спеціально обрав її, бо цей фінал звучить так, наче відкрити пляшку шампанського. Настільки він блискучий і щасливий! Шуман написав його в найщасливіші часи свого життя, - розповів Тарас Криса. – Продовжуємо Третім концертом Моцарта. А другу половину концерту відкриє симфонічна поема «Вишеград».

Диригент зазначив, що Вишеград – це празький «Високий Замок». А, на його думку, у Львова і Праги є багато культурних та музичних зв’язків.

«Закінчимо вечір дуже красивим твором Євгена Станковича. Це дуже вишукана і цікава програма. Я пишаюся тим, що пропонуютьмаестро Криса і маестро Станкович. І наш оркестр звучить дуже добре», - додав диригент.

Олег Криса розповів, що репетиції з оркестром вже відбувалися і сьогодні на них завітав композитор. «Це був тривожний момент: коли вперше граєш твір перед автором. Він має, можливо, інше бачення. На щастя, композитор був дуже лаконічний з зауваженнями», - зазначив скрипаль.

Маестро Криса пообіцяв виконати концерт Станковича не лише у Львові. Він розповів, що напередодні був у Японії, а тоді одразу на ювілей приїхав до Львова. Якщо відзначатиме його в США, то вже після святкування тут.

Фото: Олег Огородник

© md-eksperiment.org


Читати також