Прямо із міста корабелів на свято Новруз

Прямо із міста корабелів на свято Новруз

18 березня із теплого весняного Миколаєва шевченківці з гастролей повернулися до рідного засніженого Дніпра! Ну справжнісінький Новий рік! Так, новий рік, але у азербайджанців та інших східних народів він приходить навесні й зветься він Новруз. На свято прийнято пробачати й забувати негаразди, в ці дні особливо проявляють любов близьких, рідних, друзів. ЮНЕСКО визнала 21 березня Міжнародним днем Новруза: свято включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини як культурна традиція. Цього року святкували Новруз на площі Героїв Майдану. Присутні були не тільки азербайджанська община, з якою у нас давні дружні стосунки, ще з часів постановки Лідією Кушковою на сцені театру ім. Т.Шевченка всесвітньовідомої оперети «Аршин мал алан» У.Гаджибекова. Привітав усіх із святом Надзвичайний і Повноважений Посол Республіки Азербайджан в Україні Азер Худієв: «Для мене велике задоволення бути сьогодні на святі в вашому чудовому місті Дніпрі. Хоча зараз не зовсім весіння погода, ваші серця сповнені тепла, котрі нас зігрівають тут».

«Днепр всегда был многонациональным, здесь подтверждают традиции мультикультурализма. Праздник Новруза сегодня отмечают представители многих национальностей и различных диаспор», – зауважив голова Об’єднаного конгресу азербайджанців України Ровшан Тагієв.

Ольга Радочинська і Василь Крачковський готуються до виходу на сцену

За традицією свято розпочинається запаленням багаття, через яке треба стрибати, щоб забути старе і погане та почати новий рік очищеними.

Головними персонажами цього свята є дівчина-весна як символ перемоги весни над зимою і Деде Коркут – у тюркських народів є уособленням їх історичного минулого, якого блискуче зіграв наш актор, заслужений артист України Вілен Головко.

Засл. артист України Вілен Головко (в центрі)

Шевченківці на сцені представили уривки із кращих вистав репертуару в постановці Лідії Кушкової: «Аршин мал алан» У.Гаджибекова, «Майська ніч» за М.Гоголем, «Сільва» І.Каль-мана і «За двома зайцями» М.Старицького (режисер – Анатолія Канцедайло). Присутні на святі містяни зігрівалися біля вогнища, пригощалися пловом та східними смаколиками із чаєм.

Людмила Кусакіна, Ольга Радочинська, Вероніка Голованьова, Олена Завгородня зігріваються

Ведуча концерту, відома українська актриса Наталя Кудряшова, від імені відповідального за створення сценічного дійства народного артиста України Голови Азербайджанського культурного центру ім. Мусліма Магомаєва Гурбан Аббасова щиро подякувала колектив театру ім. Т.Шевченка за пунктуальність і високий професіоналізм, а саме: режисера нар. арт. України Л.Кушкову, нар. арт. Укр. В. Крачковського (Аскер), О.Радочинську (Гюльчохра), Л.Кусакіну (Асія), О.Завгородню (Теллі), засл. артистів Укр. В.Мойсеєнка (Боні та Писар), Н.Ніколаєву (Зовиця), С.Сушко (Стасі та Проня), В.Олійника (Голохвастий), артистів драми, балет на чолі з балетмейстером Олексієм Коваленком, якому довелося носити артисток не лише на сцені, а й з автобуса через снігову багнюку до сцени й назад.


Читати також