25.05.2023
Literature
eye 142

Война. 1 година. Ден 86

денят на българската писменост

Днес е денят на българската писменост. Благодарим на българите за кирилицата, нашата уникална азбука. Днес украинците в София организираха шествие, за да благодарят на България за азбуката! Прилагам снимка.

 А сега новини от войната:

 русия е нанесла щети на украинската околна среда в размер на осем трилиона гривни

 Противникът обстрелва временно окупираните територии с провокационна цел, опитвайки се да представи обстрела за действия на Въоръжените сили на Украйна 

 И така, през тази седмица врагът извърши провокативен обстрел, към Токмак в Запорожка област с идеята да обвини ВСУ в унищожаване на обекти на гражданската инфраструктура.

 В същото време на мястото на взрива на една от руските ракети местни жители откриха неин фрагмент, върху който беше изписан лозунгът: "За братство и за победа", и по този начин разкриха истинските организатори на провокацията.

 За да се прикрие извършеното престъпление, на окупаторите е забранено да заснемат отломката от ракета, а свидетелите на инцидента са предупредени за наказателна отговорност за разпространяване на коментари.

 Окупаторите в Луганска област обесиха мъж заради проукраинската му позиция, - шефът на ОВА

 „руските нечовеци постоянно го притискаха и влачеха на разпити. Искаха да го пречупят. Той обаче не промени възгледите си и зачака освобождението. Той е екзекутиран в родната си Нижня Дуванка.

 Убитият от руснаците в Харковска област украински детски писател Вакуленко получи посмъртно награда от Международната асоциация на издателите

 „Володимир Вакуленко е символ на ужасното културно унищожение, причинено от руската армия в Украйна. Нека го помним и да почитаме историите и стиховете, които ни остави, преди да ни бъде отнет преждевременно.“

 Познавах лично Володимир. Брутално убит край Изюм, оставил син с аутизъм, за когото се грижеше сам. Вечна памет на писателя със силен дух и слово.

денят на българската писменост

денят на българската писменост

Война. 1 година. Ден 86

Война. 1 година. Ден 86

Read also


up