01.06.2023
Literature
eye 90

Война. 1 година. Ден 93

Война. 1 година. Ден 93  Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

Най-голямата болка в тази ужасна война са нашите деца.

В русия променят имената и датите на раждане на незаконно депортирани украински деца,

Сменят им самоличността, сменят им имената, фамилиите, датите на раждане, правят всичко, за да се асимилират, а всъщност - извършват акт на геноцид над децата ни, насилствено ги русифицират, дават им така наречените паспорти, правят всичко това с идеята децата ни да забравят за родната си земя, за езика си, за културата ни, и да приемат, както им се казва, тази нова реалност. Това съобщава вицепремиерът - министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук.

"Трябва натиск върху русия. Веднага трябва да намерим механизъм. Защото всеки ден, докато децата остават там, е негатив за тяхното бъдеще, това е загуба на тяхната идентичност", подчерта вицепремиерът.

Украйна разполага с доказателства за участието на беларус в депортирането на украински деца.

„Имаме потвърждение, че украински деца, цивилни заложници и военнопленници са били насилствено преместени през територията на беларус с прякото участие на беларуските власти.

Според омбудсмана в момента русия държи като заложници над 27 000 цивилни.

Представители на ЧВК "Вагнер" участват в сблъсъците в Косово

Сръбският адвокат, ръководител на обществена група "Жовтен" Чедомир Стойкович, който е в опозиция на сегашното правителство на Сърбия, твърди, че представители на руската ПВК "Вагнер" са замесени в сблъсъците в Косово.

„Виждаме сред сръбското население в тези сблъсъци, че използват руски знамена, руския знак z и други руски знаци. И те крещят, че русия е добра. Знаем също, че русия е много заинтересована от разпалването на конфликт в Косово, “, каза адвокатът.

Той отбелязва, че обикновените сърби, живеещи в определени части на Сърбия, са силно повлияни от руската пропаганда.

"Защото там има престъпна група, хора, които са много тясно свързани с ПВК "Вагнер". И тези хора са лидерите на това насилие, нападения и сблъсъци", увери опозиционерът.

Той подчертава, че сръбските власти не правят нищо за борба с присъствието на ЧВК "Вагнер" в страната. В същото време по неизвестни причини сръбските служители на реда не разследват фактите за дейността на Вагнер.

Разузнаването предполага, че русия никога няма да остане без ракети и снаряди.

Вона. Ден 93

Read also


up