31.12.2023
Literature
eye 46

Война. Ден 631

Война. Ден 631. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

17.11
ЕС споделя оценката на Зеленски за руската заплаха над Западните Балкани!!!!
Европейската комисия заяви, че е наясно със заплахата на руската федерация за страните от Западните Балкани, за която президентът Володимир Зеленски предупреди преди ден.
"Ние сме солидарни с украинския президент по този въпрос. Знаем, че русия прави всичко възможно, за да посее недоволство, политическа нестабилност, чужда намеса, манипулиране на информация. Ето защо засилваме нашето сътрудничество и подкрепа с нашите партньори в Западните Балкани", каза Петер Стано, говорител на външнополитическата служба на ЕС.
9 "Шахеди" са свалени над Украйна през нощта
противникът атакува с десет щурмови БПЛА от типа „Шахед“.
Те бяха унищожени в Николаевска, Одеска, Житомирска и Хмелницка област.
Освен това противникът използва няколко зенитни управляеми ракети С-300 в Донецко направление. По предварителна информация няма жертви.
От началото на пълномащабната война най-малко 2442 украински деца са били отведени в Беларус
Тези деца (на възраст 6-17 години) са постъпили в 13 институции в Беларус. Там те са били „превъзпитавани” – пропагандирани са им културни, исторически, социални и патриотични идеи, които „отговарят на политическите интереси” на режимите в Беларус и русия. Някои деца преминаха военно обучение, по-специално в базите за вътрешна сигурност на Беларус.
Това се посочва в проучване на Лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейлското училище за обществено здраве (HRL), което установява, че трансферът на украински деца е пряко координиран от Александър Лукашенко и президента на русия владимир путин с „подкрепата на специалните служби на русия и Беларус“.
В доклада се подчертава, че прехвърлянето на украински деца в Беларус и русия и тяхното „превъзпитание“ е системно.
През нощта окупаторите устроиха огнен терор в Херсонска област
руснаците удариха по жилищни квартали - един човек е загинал.
руските ВВС обстреляха къща във Велетенски
Обстрелът е извършен около 11:20 часа. В резултат на това 60-годишен мъж е починал в собствения си дом.
4337 граждани на Украйна са в руски плен
От тях 3574 са военнослужещи и 763 са цивилни, съобщиха от Комисията за лишаване от лична свобода в резултат на въоръжена агресия срещу Украйна.
русия фактически замрази размяната на затворници с Украйна
Според Петро Яценко, представител на Координационния щаб за лечение на военнопленниците, руската федерация не се интересува от съдбата на своите военнопленници, затова забавя размяната и създава различни пречки.
"През май тази година имахме няколко големи обмена, като последният, който се случи, беше на 7 август. Успяхме да върнем само 22 души. Изтъкват се различни причини за забавянето на тези обмени, но всъщност това се прави от русия единствено, за да се забави процеса и за да може да се правят някакви пропагандни кампании. Смятаме, че това се прави точно с тази цел", подчерта той.
 
 

Read also


up