01.01.2024
Literature
eye 28

Война. Ден 641

Война. Ден 641. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

27.11
руснаците използват Запорожката АЕЦ като огнева позиция на MLRS за обстрел на украински територии, - МААЕ
На 26 ноември 2023 г. експертите на Международната агенция за атомна енергия, които са в Запорожката АЕЦ, чуха характерни звуци, подобни на излитане на неуправляеми ракети от ракетни системи.
„Днешните събития още веднъж ярко демонстрират изключително крехката ситуация с ядрената безопасност и сигурността в Запорожката атомна електроцентрала“, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. „Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която се намира на фронтовата линия продължава да е изправена пред много потенциални заплахи в резултат на тази война.“
Тази нощ русия за пети път в рамките на един месец обстреля един от предфронтовите ТЕЦ-ове.
В резултат на обстрела жители на едно от населените места в близост до ТЕЦ-а останаха без ток.
Оборудването на фирмата е пострадало сериозно. След края на обстрела енергетиците започнаха да ликвидират последствията от него и полагат всички усилия да възстановят електрозахранването възможно най-скоро, съобщава ДТЕК.
През последните шест седмици армията на руската федерация претърпя най-големите загуби от началото на войната срещу Украйна, - британското разузнаване
Отбелязва се, че през ноември загубите в руската армия, според украинския Генерален щаб, възлизат средно на 931 души на ден. Предишният най-голям брой жертви за русия беше през март 2023 г., средно 776 жертви на ден, в разгара на руската офанзива срещу Бахмут.
„Въпреки че военното разузнаване не може да провери методологията, предвид общия брой убити и ранени, числата са напълно правдоподобни“.
В Енергодар знаем за 10 места за изтезаване на хора.
Енергетиците, които остават в града, както и персоналът на Запорожката АЕЦ, продължават да страдат от малтретирането на окупаторите.
град има около 10 действащи лагера за изтезания, част от тях са разположени в индустриалната зона на АЕЦ и ТЕЦ. Цивилни също са държани в плен в помещенията на бившето управление на СБУ и полицията. За целия период на окупация на града през тях вече са минали около 1500 наши съграждани“.
Припомняме, че наскоро ООН забеляза руски терор във временно окупираните територии на Украйна и призова русия да осигури достъп до всички украински пленници и затворници.
русия открадна украинско зърно за $1 млрд
„Окупаторите са подготвили технически средства за кражба и изнасяне на 12 000 тона зърно от окупираните територии всеки ден. Те успяха само частично, тъй като героичната съпротива на украинците принуди врага да отстъпи. Но количеството на откраднатите стоки е впечатляващо – то е милиони тонове зърно на стойност около $1 млрд. Грабежът на Украйна продължава и сега“.
Ако Западът не поддържа подкрепата си за Украйна на високо ниво, следващата година ще бъде още по-благоприятна за русия, - президентът на Чешката република Павел
„Нашите запаси от военна техника са недостатъчни. Не сме изпълнили обещанията си да снабдим артилерията с боеприпаси, подготовката на екипажите на F-16 не върви толкова бързо, колкото ни се иска“, предупреди Павел.
Той отбеляза, че Украйна очаква да получи германски крилати ракети Taurus, но Берлин все още не е взел решение по този въпрос.
"Това създава дисбаланс в доставките, а несигурността не е добра основа за военни планове", каза чешкият президент.

Read also


up