31.12.2023
Literature
eye 55

Война. Ден 634

Война. Ден 634. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

20.11
сутринта руската армия обстрелва паркинга на частна транспортна фирма в Херсон
В резултат на вражеската атака са загинали 2-ма шофьори и още 1 е ранен.
Нанесени са щети на автомобили и жилищна сграда.
Стана известно за още една пострадала в резултат на сутрешния обстрел на паркинг в Херсон
Тя е 56-годишна жена, която е била у дома си по време на нападението. Тя е настанена в болница с контузия и травма на гърба.
Болниците оценяват състоянието и като средно тежко.
Производителите на кубинки за руската армия продължават да купуват материали от ЕС
Журналистите от проекта Trap Aggressor изследваха проби от руски обувки, намерени на бойното поле и в деокупирани територии от украинските военни, и откриха военни ботуши от четири производителя: Donobuv, Faraday, Iskozh и Unichel. Оказва се, че те все още търгуват свободно с Европа, пише изданието. Тази година те са закупили продукти от ЕС на стойност 4,1 милиона долара.
Сред най-големите европейски доставчици: италианската компания Conceria Cervinia Spa (1,7 милиона долара), беларуско-германската компания Belintertrans Germany Gmbh (0,9 милиона долара), германската компания Neuhaus Gmbh (0,7 милиона долара).
Въпреки факта, че Донобув и Фарадей са в санкционните списъци на Украйна, руските производители на обувки не попаднаха под санкциите на ЕС.
ЕС не приложи пълноценно ембарго върху търговията с русия, а само го ограничи, по-специално до военни стоки или стоки с двойно предназначение. Кожа, гума, подметки или други елементи от производството на облекло не са включени в този списък. От гледна точка на международната търговия тези стоки не се използват за воденето на агресивната война на русия.
„Тук съм, за да предам важно съобщение“: ръководителят на Пентагона пристигна на официално посещение в Киев
"Току-що пристигнах в Киев, за да се срещна с украинските лидери. Днес съм тук, за да предам важно послание - Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в нейната борба за свобода срещу руската агресия, както сега, така и в бъдеще", каза САЩ Министърът на отбраната Лойд Остин.
През 2023 г. ЕС купи от русия газ на стойност над 6 милиарда евро
Франция и Испания са сред най-големите купувачи. Испания е следвана от Франция и Белгия. Само Китай купи повече руски газ от тях, пише The Telegraph.
Длъжностни лица в Испания и Белгия казват, че големите им покупки вероятно са резултат от търговците, които съхраняват руски газ в техните пристанища.
През септември испанският министър на енергетиката Тереза Рибер каза, че няма планове за забрана на руския втечнен природен газ, въпреки рязкото увеличение на вноса на блока. „Има усещане за недостиг и страх“, каза тя, имайки предвид опасенията за недостига на енергия.

Read also


up