01.01.2024
Literature
eye 23

Война. Ден 642

Война. Ден 642. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

28.11
Рашистите продължават да убиват украински деца...
руските военни нанесоха ракетен удар по територията на предприятие в Запорожие
Ръководителят на региона Юрий Малашко съобщи, че ударът е бил нанесен от балистична ракета "Искандер".
Мъж загина в резултат на вражески обстрел в Никопол
На 28 ноември руските военни обстрелват с артилерия град Никопол.
В резултат на нападението е загинал 63-годишен местен жител. Две жени са получили охлузни рани и са настанени в болница.
Пострадали са частни домове, както и пететажни жилищни сгради и електропроводи.
русия спря размяната на затворници, за да повлияе на украинското общество.
От август русия спря размяната на военнопленници, за да създаде впечатление, че властите в Украйна не работят по този въпрос, каза Петро Яценко, представител на Координационния щаб.
„Но в действителност работата върви, ние не седим със скръстени ръце, непрекъснато работим за организирането на следващите обмени“.
путин одобри рекорден военен бюджет за руската федерация от времето на СССР. Една трета от разходите ще отидат за войната
Според бюджетния документ руснаците планират да похарчат за войната 10,775 трилиона рубли, което е със 70% повече от 2023 г. (6,8 трилиона).
Делът на военните разходи в бюджета ще достигне 29,5%. СССР изразходваше една трета от бюджета си за военни разходи през последните години преди разпадането си.
Общо кремъл ще отдели почти 40% от бюджета на силовите структури. Финансирането за икономиката, образованието, медицината, здравеопазването, подкрепата на малкия бизнес, научните изследвания, авиационната индустрия и регионалната подкрепа ще бъдат намалени или замразени, съобщават руски пропагандни ресурси, контролирани от кремъл.
Ръководителят на МВнР на Литва: Западът не осъзнава реалността на заплахата, докато кремъл не им уреди един Пърл Харбър
Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис смята, че Западът не е достатъчно открит и честен за това какво всъщност означава войната на руската федерация срещу Украйна.
„В повечето случаи се опитваме да го представим като регионален, все още далечен проблем, който изобщо не ни засяга. Това е голям политически проблем, който трябва да бъде в центъра на дискусиите.
Като човек, който се интересува от история, опасявам се, че ни очаква един нов Пърл Харбър. Вече минахме през всички етапи, но смятаме, че след като Пърл Харбър не се случи досега, значи всичко е наред. Не всичко обаче е толкова добре“, каза Ландсбергис.
руснаците обстрелват град Середина-Буда в Сумска област
В резултат на атаката на окупаторите са разрушени най-малко 5 частни къщи. Изпод развалините бяха извадени телата на две загинали жени и двама ранени мъже. Мъж и 7-годишната му доведена дъщеря също са пострадали в собствената си кола. По-късно момичето почина в болницата, - Главна прокуратура.
Финландия затваря последния пункт с русия
Преди това беше отворена само една точка, най-северната. Сега той ще бъде затворен до 13 декември. Там е разрешен само превоз на товари, съобщиха от правителството на страната.
Кулеба: Ако русия не бъде наказана, броят на войните ще се увеличи
Говорейки при откриването на конференцията за отговорността за руските престъпления, ръководителят на Министерството на външните работи Дмитро Кулеба призова за създаването на пълноправен специален трибунал, който да накаже русия за агресията им, като първоизточник на всички други военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
„Ако на русия бъде позволено да избяга от отговорността за агресията срещу Украйна, светът ще трябва да се справя с три, четири, пет войни наведнъж. Просто защото има твърде много играчи в света, които вярват, че грубата военна сила е най-добрият начин за постигат целите си.
Ако видят, че за москва агресията е завършила с известни неприятности, санкции и изолация, но като цяло се е „отплатила“, нищо няма да им попречи да повторят действията си и в други части на света. Това е първата причина, поради която наказанието на путин и неговите

Read also


up