01.01.2024
Literature
eye 26

Война. Ден 643

Война. Ден 643. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

29.11
През нощта ВВС свалиха 21 атакуващи БПЛА и 2 управляеми ракети
руснаците са използвали:
 21 атакуващ БпЛА "Шахед-136/131";
 3 управляеми въздушни ракети Х-59.
Основното направление на удара на дроновете е Хмелницка област, а на ракетите - южната част на страната.
Всички ударни безпилотни самолети на противника са унищожени в Одеска, Николаевска, Днепропетровска, Киевска, Херсонска, Запорожка и Хмелницка област. Също така бяха унищожени две от ракетите над Николаевска област а третата не достигна до желаната цел.
Бързото членство на Украйна в НАТО ще обезсмисли желанието на путин да продължава войната
Това заяви бившият посланик на САЩ в НАТО, бивш представител на САЩ в Украйна Кърт Волкър по време на конференция в Европейския парламент.
„Убеден съм, че днешната политика на НАТО неволно изпраща сигнал на путин да продължи военните действия. Защото казваме, че Украйна ще стане член в дългосрочен план, но не можем да я вкараме в НАТО, докато тази война продължава.
Това е стимул за путин да продължи войната. Наистина смятам, че е дошъл моментът да изпратим точно обратното послание – Украйна да стане член на НАТО възможно най-скоро“, каза той.
Това ще означава, че Украйна няма как да загуби. Тогава за путин продължаването на тази война ще бъде безсмислено, а за русия – разрушително“.
Диверсанти от руската федерация се опитват да проникнат през границата 8-10 пъти месечно
Става въпрос за териториалните граници на Сумска и Черниговска области. През зимата действията на диверсантите са сложни, защото лесно се виждат следи в снега. Те работят под прикритието на артилерията, но опитите им обикновено са неуспешни.
Ръководителят на Министерството на външните работи на Литва: ОССЕ рискува да се превърне в организация в "мозъчна смърт"
Габриелюс Ландсбергис припомни, че ОССЕ предложи председателството на Малта като компромис, след като руската федерация и нейният съюзник Беларус се противопоставиха на Естония.
„Ние танцуваме под руската мелодия и аз не съм съгласен с това. Ако има организация, която наистина може да се нарече „мозъчно мъртва“, тогава имаме всички шансове да видим как ОССЕ става такава“, каза Ландсбергис подчертано.
Около 16:00 руската армия обстрелва предградията на Херсон
В резултат на това е загинал 68-годишен мъж. По време на вражеската атака той се е намирал в собствения си двор.
В резултат на нападение на руснаци в покрайнините на Херсон е ранен служител на "Бърза помощ"
Медицинският екип е отишъл на повикване в Киндийка, където в резултат на обстрела е загинал мъж. В момента, в който пристигат на мястото, противникът отново удря селището.
53-годишна фелдшерка е с контузия и взривна травма. Тя е откарана в болница.

Read also


up