20-01-2024 Literature 155

Война. Ден 693

Война. Ден 693. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

18.01
Тази нощ защитниците на небето свалиха 22 атакуващи БПЛА
Още няколко дрона не достигнаха целите си.
Общо руснаците изстреляха 33 "шахеди". Освен това рф удари с 2 зенитни управляеми ракети С-300 от Белгородска област в Харковска област.
Основните посоки на атаката са юг и север.
Силите за противовъздушна отбрана действаха в границите на Сумска, Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Кировоградска и Хмелницка области.
Украйна успешно използва самоделна противовъздушна защита снощи
Това каза Александър Камишин, ръководител на Министерството на стратегията и индустрията, на брифинг в Давос, Швейцария.
„Една от системите беше успешно използвана за първи път. Свалихме шахеди на 9 км далечина. Това е първото използване на такава система. Имаме около 5 такива проекта в това портфолио. Много се радвам, че вече сме разгърнали всички тези системи на бойното поле." - каза Камишин и благодари на американските партньори за помощта.
Вероятно става въпрос за проекта FrankenSAM, който е хибридна система за противовъздушна отбрана.
FrankenSAM е американско-украинска програма за противовъздушна отбрана, известна от 2023 г. Основната идея на проекта е интегрирането на западните ракети въздух-въздух и земя-въздух, прехвърлени от съюзниците като част от международната техническа помощ, със съветските системи за противовъздушна отбрана, налични в Украйна. Очаква се паралелно производство на системи в САЩ и Украйна.
окупатори удариха Харковска област - има жертви
руснаци удариха жилищна сграда в град Купянск, убивайки 57-годишна жена и ранявайки 57-годишен и 61-годишен мъж.
В Одеса е задържан агент на ФСБ, подготвял екологичен терористичен акт
Основната задача на замесеното лице беше да идентифицира и предаде координатите, където се съхраняват токсични вещества, по-специално складове с пестициди - врагът се надяваше да провокира екологична катастрофа на територията на региона и по този начин да дестабилизира вътрешната ситуация.
Агентът е проучвал и места за възможно базиране и маршрути на придвижване на въоръжените сили.
За да събира информация, престъпникът (студент от Одеския университет) започва работа като таксиметров шофьор и под прикритието на превоз на пътници записва местонахождението на „необходимите“ обекти.
Грози го доживотен затвор.
Нашествениците започнаха да използват повече дронове за подкрепа на нападателни действия
Вчера руската армия изстреля 54 безпилотни самолета-камикадзе по украински позиции в Лиманско-Купянското направление.
Такова голямо количество БПЛА не е характерно за тази част на фронта, където окупаторите пускат предимно до 30 безпилотни летателни апарата на ден
Той добави, че сега руснаците са започнали да използват този баражен боеприпас за подкрепа на настъпателни операции.
Европейският парламент призова за спиране на правото на глас на Унгария в ЕС
Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща за наказване на унгарския премиер Виктор Орбан за подкопаване на демокрацията в страната му. Това решение приближава Европейския съюз една стъпка по-близо до спирането на правото на Будапеща да гласува по решения в Европейския съюз.
Както съобщава Ройтерс, 345 членове на Европейския парламент гласуваха за съответната резолюция, 104 депутати се обявиха против. По-специално евродепутатите осъдиха „умишлените, постоянни и систематични усилия на унгарското правителство да подкопае основните ценности на ЕС“.
Одобрената резолюция в Европейския парламент не е правно обвързваща, но засилва политическия натиск върху Орбан преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 1 февруари в Брюксел, по време на която ще има нов опит да се договори нова помощ за Украйна.

Read also