11-04-2024 Literature 6

Война. Ден 705

Война. Ден 705. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

29.01
Силите за ПВО свалиха 8 от 8 изстреляни "Шахеда" по Украйна.
Зенитно-ракетни части и мобилни огневи групи унищожиха безпилотни самолети в Ривненска, Миколаевска, Днипропетровска и Хмелницка области.
руската армия също нанесе удар по Донецка област с 1 ракета "Искандер-М" и 3 ракети С-300.
ЕС ще въведе санкции срещу Унгария, ако не подкрепи помощта за Украйна
Планът включва заплаха от отказ на финансова помощ от други страни от ЕС, ако Унгария не промени позицията си относно предоставянето на Украйна на 50 милиарда евро на срещата на върха на 1 февруари. По-специално, Брюксел ще срине обменния курс на унгарския форинт, се казва в статията на Financial Times с позоваване на вътрешен документ на ЕС.
Това може да намали инвеститорския интерес към Унгария, причинявайки потенциални икономически проблеми като загуба на работни места и по-бавен растеж.
Латвийски евродепутат се оказа агент на руското разузнаване
Евродепутатът Тетяна Зданока се оказа агент на руското разузнаване и в периода от 2004 до 2017 г. се подчинява на двама различни куратори от страната агресор. Дълги години политикът открито защитаваше интересите на москва както в Рига, така и в Страсбург.
Контактът на латвийския депутат с руското разузнаване беше потвърден от имейли, в които разследващите откриха ясни и подробни доклади на Зданока до нейните ръководители за работата й като европейски законодател, съобщава The Insider.
Ръководителят на Министерството на външните работи на Литва за забавянето на помощта за Украйна: Западът все още не е определил целта си във войната
Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис смята, че западните съюзници не могат да вземат решение за целта си, поради предполагаемия страх от русия и какво ще се случи, ако тя загуби войната.
Ландсбергис повтори, че Украйна трябва да бъде подкрепяна не "колкото е необходимо", а "до победа, независимо какво струва".
"Като сте определили целта, вие определяте средствата за постигането й. Ако нямате цел, тогава няма да знаете какво е необходимо", обобщи той.
Управляващата коалиция в Латвия постигна политическо споразумение за забраната за внос на зърно от русия и беларус в страната
Въпросът за забрана на вноса на зърно от русия и беларус отдавна се обсъжда в Латвия, но досега управляващата коалиция смяташе, че е най-добре да се вземе съвместно решение на ниво ЕС и едностранна забрана няма да има смисъл, тъй като руското зърно все още може да влезе в Латвия през други европейски страни, съобщава Delfi.
Президентът на Латвия заяви миналата седмица, че подкрепя едностранна забрана на вноса на руско зърно.
руснаците обстрелваха с минохвъргачки и зенитни оръдия село Зноб-Новогородске в Сумска област
Двама души са загинали на място, един е починал в болница, друг е ранен. Пострадали са шест частни жилищни сгради, стопанска постройка, промишлено предприятие, клон на "Нова поща" и магазин.
Селото се намира в 5-километрова фронтова зона, от която властите призовават за евакуация.

Read also