28-01-2024 Literature 379

Война. Ден 701

Война. Ден 701. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

26.01
В Харков броят на убитите при обстрела на 23 януари се увеличи до 11
В болницата почина 61-годишна жена, която беше в тежко състояние
Тази вечер руската армия обстрелва Мирноград, Донецка област, 2 деца са ранени
Общо руснаците са ранили 6 души.
Ракетата разруши административна сграда, повреди седем пететажни сгради, магазин, предприятие, училище и 29 коли. Пострадали са и множество частни къщи.
Служителите на реда разследват вида на оръжието, по предварителни данни това е ракета С-300.
Тази нощ руснаците обстрелваха Херсон със система С-300
Градът е бил ударен от две ракети.
54-годишна жена от Херсон е получила контузия на крака и експлозивна травма в собствения си дом.
Пострадали са детска градина, висока сграда и сграда на търговски център.
Процесът на скрининг, който полага основите на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, официално започна в Брюксел
„Предстои упорита работа за оценка на съответствието на украинското законодателство с нормите на ЕС, формирането на украинската делегация и нашата преговорна позиция“, написа президентът Володимир Зеленски в Х.
В Германия беше разкрита мащабна руска дезинформационна кампания
Министерството на външните работи на Германия стартира мащабна кампания за дезинформация на русия в Twitter (X). Целта е да се увеличи общественото недоволство от сегашното коалиционно правителство на Германия и да се подкопае подкрепата за Украйна.
Експертите установиха, че за един месец повече от 50 000 фалшиви акаунта са публикували общо над един милион публикации на немски, често обвиняващи федералното правителство. Те говорят за факта, че властите уж пренебрегват собственото си население, за да помогнат на Украйна, съобщава Spiegel.
В Запорожката АЕЦ може да възникне нова заплаха за ядрената и радиационната безопасност
Според и.д председателя на борда на Енергоатом Петро Котин, в близко бъдеще ще изтече шестгодишният период на ядрено гориво, разрешено от производителя във всичките шест реактора на временно окупираната Запорожка АЕЦ.
По-нататъшната експлоатация на такова гориво нарушава условията на техническите спецификации, установени като се вземат предвид стандартите за безопасност, и може да доведе до разрушаване на целостта на горивните клетки и в резултат на това до радиационна авария.
Жертва на ракетна атака срещу спортен комплекс "Локомотив" в Киев почина в болница на 23 януари
„Трагичната новина дойде тази вечер. В резултат на терористичен руски ракетен удар по Локомотив на 23 януари, за съжаление, един от пострадалите - Михайло Донски, който беше в тежко състояние и в кома, почина", се казва в съобщението.
Ще припомним, че на 23 януари окупаторите нанесоха масиран ракетен удар по Киев и Харков. Вследствие на удара спортният комплекс "Локомотив" е пострадал от отломки. Известно е за един пострадал.

Read also