26-01-2024 Literature 399

Война. Ден 697

Война. Ден 697. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

22.01
Тази нощ ВВС свалиха над Украйна 8 от 8 изстреляни "Шахеди".
Безпилотни самолети-камикадзе са унищожени в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска и Кировоградска области.
Днес е важен ден в историята на Украйна. Преди 105 години Изтокът и Западът на страната се обединяват. И досега оставаме единни и обединени с вяра в победата и в единна Украйна!
Сутринта в Донецка област руската армия уби 1 човек и рани още 1
В Краматорск 49-годишен мъж загина на мястото на стрелбата, а 31-годишната му дъщеря е ранена.
Уточнява се вида на използваното оръжие.
Зеленски смята за унизителни изявленията на някои държави за ескалация от страна на руската федерация в случай на присъединяване на Украйна към НАТО
"Украйна не е в НАТО, защото някои страни са скептици. От какво се страхува тази група държави? Те се страхуват от ескалация от страна на русия. Това е официално изявление. Не мога да кажа кои са тези страни. Но звучи много обидно. Ако казват, че ще има ескалация от страна на русия, и че войната, която се води в момента, не е тяхна, аз мисля, че това е унизително и предателско за Украйна... Да смяташ, че сегашната ситуацията в Украйна, където около една трета от страната са окупирани територии, и където загинаха много хора, не е ескалация е обидно“, каза Зеленски.
Той подчерта, че ще бъде възможно да се победи русия, когато всички „са на страната на прекратяването на войната“ и мислят за безопасността на обществото, а не за „собствената си политическа безопасност“. „Ние се борим с техния скептицизъм“, добави президентът.
Окупатори обстреляха две въглищни предприятия в Донецка област
По това време под земята е имало 94 миньори. Веднага след обстрела те са били уведомени за извънредна ситуация. В момента нищо не застрашава живота на миньорите, - каза ръководителят на Донецката областна държавна администрация Вадим Филашкин.
Силите за противовъздушна отбрана унищожиха ракетата Х-59 в района на Николаев
Вследствие на падането на осколките от свалената ракета е възникнал пожар в тавана на сграда, която не се използва. Пожарът беше бързо потушен от специалисти на Държавната служба за извънредни ситуации, - Силите за отбрана на Южна Украйна.

Read also