20-01-2024 Literature 161

Война. Ден 694

Война. Ден 694. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

19.01
руснаците обстреляха Херсонска област, раниха човек
В резултат на пряк удар в жилищна сграда е пострадала 57-годишна жителка на с. Берегове, Билозерска общност. Пострадалата е с охлузни рани в ръката и гърба.
русия разработва аналог на иранския дрон "шахед" под името "ястреб"
Устройството ще бъде снабдено с фугасна бойна глава с тегло на товара 16 кг. Дронът, както се твърди, „ще се отличава с ниската си цена, тъй като е направен изцяло от цивилни компоненти“, съобщават руските канали, позовавайки се на доклади на представители на руското конструкторско бюро „Стратим“.
Обхватът на полета му е 350 км.
Ще се използва и като псевдокрилата ракета - фалшива цел за отвличане на вниманието на средствата за ПВО.
НАТО призова западните цивилни да се подготвят за война
„Трябва да осъзнаем, че това че живеем в мир, не е факт. И затова се готвим за конфликт с русия. Но дискусиите са много по-широки. Това е и както военната индустрия така и хората които трябва да разберат, че играят определена роля“, каза председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер.
Според него Швеция е постъпила правилно, като е призовала населението си да се подготви за война в началото на януари: „Тук започва осъзнаването, че не всичко може да бъде планирано и не всичко ще върви гладко през следващите 20 години“, каза Бауер .
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус също предупреди за възможна агресия на русия срещу страна-членка на НАТО след няколко години: „Трябва да вземем предвид, че путин един ден може да нападне дори страна от НАТО. Нашите експерти очакват, че това ще стане възможно след пет до осем години", каза той в интервю за Tagesspiegel.
НАТО следващата седмица ще започне най-голямото си военно учение от десетилетия, включващо около 90 000 войници, за да демонстрира, че алиансът може да защити цялата си територия чак до границата с русия, казаха висши офицери.
Украйна щеше да се нуждае от по-малко помощ, ако русия не успя да избегне санкциите
"Украйна ще има нужда от по-малко помощ и ще загуби по-малко животи, ако всички сенчести схеми и вратички за избягване на санкциите бъдат внимателно проследени и напълно затворени. Западът разполага с най-доброто финансово разузнаване, експерти и специализирани органи, способни да проследяват подобни схеми и да ги унищожават", - каза Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.
Според министъра лъвският дял от отговорността е на самите компании, които трябва да контролират крайните потребители на стоките и да гарантират, че резервните им части няма да попаднат в оръжия, убиващи хора.
Херсонският район на Днепър е обстрелван от рашистите: жена е убита, 16-годишно момче е ранено
По време на този обстрел е повредена четириетажна сграда. В един от апартаментите спасители са открили труп на жена. Загиналата е на около 50 години.
Момчето е в болница. Пострадал е левият му крак. Медиците го подготвят за спешна операция.
И сега пак вечерен обстрел на Украйна от дронове...

Read also