26-01-2024 Literature 402

Война. Ден 695

Война. Ден 695. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

 
20.01
руснаците пак минираха запорожката АЕЦ която окупираха
Окупаторите са минирали периметъра и буферната зона между вътрешната и външната ограда на АЕЦ, въпреки че през ноември 2023 г. в тези зони е извършено разминиране, каза директорът на МААЕ Рафаел Гроси.
Тази нощ силите за противовъздушна отбрана унищожиха 4 от 7 ударни БПЛА тип „Шахед-136/131“
Противовъздушната отбрана работи в Одеска и Николаевска области. Експлозии имаше и в Хмелницка област.
Според ВВС несвалените дронове не са достигнали целите си.
Премиерът на Словакия Фицо обяви, че ще блокира членството на Украйна в НАТО
„Отивам на среща с украинския премиер с хуманитарна помощ, ще потвърдим, че те няма да получат никакви оръжия от словашката армия и от държавните складове... Що се отнася до присъединяването им към ЕС, ние го уважаваме, но те трябва да изпълнят условията... Ще кажа, че съм против членството на Украйна в НАТО, че ще имам право на вето и ще го блокирам, защото това ще бъде в основата на Третата световна война“, каза той.
Припомняме, тази седмица премиерът на Украйна Денис Шмихал обяви среща с Фицо. Според него в навечерието на срещата на върха на ЕС страните ще обсъдят възможните пречки пред отпускането на 50 милиарда евро от Европейския съюз за Украйна.
Също по това време в много градове на Словакия се провеждат масови акции срещу проруското правителство на Фицо.
Словакия отмени забраната за културно сътрудничество с русия и Беларус, - словашкият вестник Правда
Заповедта, с която се въвеждаше такава забрана, беше отменена от новия министър на културата Мартина Шимковичова. Документът е в сила от март 2022 г.
"В света има десетки военни конфликти и според нас артистите и културата не трябва да плащат за това", каза министърът от новото правителство Роберта Физо.
русия ще се опита да използва изборите в различни страни през 2024 г., за да настрои Европа срещу Украйна, - Държавният департамент на САЩ
Целта на подобни информационни операции е да настроят европейците срещу оказването на помощ на украинската държава, която се защитава от руската агресия.
Тази година десетки държави по света ще избират нови лидери. Освен това през юни ще се проведат избори за Европейски парламент. руската федерация и Китай „работят по целия свят, за да дискредитират държавната пропаганда за независима журналистика“, каза Джейми Рубин, координатор на Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ.

Read also