Літературна резиденція Калинців у Львові: простір пам'яті і натхнення

У Львові відкрили першу літературну резиденцію при бібліотеці

У Всеукраїнський день бібліотек родина Калинців передала літературну майстерню під резиденцію, що буде працювати при Львівській муніципальній бібліотеці.

Наразі йдеться саме про передачу приміщення літературної майстерні в якій, свого часу, працювали Ярослав Дашкевич, Ірина та Ігор Калинці на баланс бібліотеки. Це рішення родина Калинців прийняла задля того, щоб простір працював для громади, щоб вклад дисидентів в наше незалежне сьогодні, за яке ми боримося, пам'ятали, щоб праці та здобутки шістдесятників переосмислювали та вносили нових контекстів. Усе, щоб червона нитка пам'яті не переривалася.

На урочистій передачі приміщення особисто був присутній поет та прозаїк, дисидент Ігор Калинець. Цікаво, що пан Ігор теж свого часу працював бібліотекарем.

Ідея цієї літературної резиденції полягає  у створенні простору для проживання, осмислення та дослідження дисидентського руху насамперед сучасними українськими авторами, перекладачами, дослідниками української літератури та літературних процесів.

Адміністрація бібліотеки говорить про те, що це саме пре-відкриття і далі ще багато роботи над ремонтом та облаштуванням приміщення, але простір, яким він є, вже готовий до квартирників та зустрічей, розмов про дисидентство, літературу та поезію.

Зазначимо, що Ігор та Ірина Калинці — українські дисиденти, шістдесятники, які займалися поетичною та письменницькою діяльністю. У 1972 році Ігоря Калинця засудили до шести років в’язниці та трьох років заслання за причетність до дисидентського руху. Аналогічний вирок отримала Ірина Калинець-Стасів. Їхня донька залишилася у Львові – подружжя побачило її аж у 1980-х роках. Після повернення із заслання Калинці продовжили громадську та творчу діяльність.

Read also


up