Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка КЗ Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека»

 Адреса: м.Суми, вул. Нижньовоскресенська, буд.6, 40000; тел.: 0542 22-21-28

Електронна адреса: sumybibshev@gmail.com

Сторінка на Facebook: https://www.facebook.com/libsumy 

Рішення про організацію Сумської міської бібліотеки було прийняте в 1949 р., а в квітні 1950 р. було виділене спеціальне приміщення. У 1969 р. до 155-річчя з дня народження Тараса Шевченка бібліотеці було присвоєно ім’я великого Кобзаря.

Щорічно її читачами є понад 10 тисяч сумчан. Право користуватись бібліотекою надається особам з 12-річного віку. Її фонд складає більше 160 тис. примірників книг і періодичних видань.

Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка – головна бібліотека Сумської публічної бібліотеки. Методичний центр для всіх бібліотек -філій.

Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка КЗ Сумської міської ради «Сумська публічна бібліотека»

Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка  — інформаційний центр для різних категорій користувачів, органів місцевого самоврядування, культурний, дозвілевий, громадський центр, де проходять неформальні зустрічі членів спільноти, центр міжособистісного спілкування, діє безкоштовний Інтернет-центр.

Виступає майданчиком для реалізації соціальних проєктів, спрямованих на підтримку вразливих верств населення. Це включає проведення благодійних акцій на допомогу ЗСУ, організація програм для дітей, молоді,  людей похилого віку, ВПО.

В переліку успішних проєктів 2024 року - перемога у конкурсі «Бібліотека року 2024» у номінації «Середні бібліотеки»  за проєкт «Організація роботи бібліотек з внутрішньо переміщеними особами, розширення репертуару бібліотечних послуг в умовах воєнного часу».

Налагодили партнерську співпрацю з Всеукраїнським благодійним фондом «Helpgroup», з яким підписано меморандум в рамках проєкту «Громадський центр інклюзивного навчання та розвитку» за підтримки міжнародного фонду AVSI (Італія). В центральній  міській бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка за рахунок Всеукраїнського благодійного фонду «Helpgroup»  в  межах цього  проєкту, було оновлено приміщення для Центру інклюзивного навчання та розвитку, а також встановлено пандус та кнопка виклику.  З дітьми працюють досвідчені педагоги, соціальні працівники та психолог. Вони допомагають надолужити прогалини в освітній програмі, проводять творчі та розвиваючі заняття, надають психосоціальну підтримку, яка спрямована на покращення емоційного та психологічного добробуту дитини та її батьків. Усі послуги надаються на безоплатній основі та фінансуються коштом міжнародного донора.

На базі центральної бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка, за ініціативи Жіночого об’єднання «Мереживо» та «Центру психологічної допомоги «Конфіденс», почав реалізовуватися експериментальний проєкт комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості. Центр Життєстійкості пропонує індивідуальні консультації для внутрішньо переміщених осіб (допомога у подоланні стресу, адаптація до нового місця проживання, пошук житла, роботи, соціальних та медичних послуг).

Вже багато років центральна бібліотека впроваджує інноваційний проєкт «Мобільна книжкова навігація», який має на увазі вихід поза межі бібліотечних стін та відчуття простору, а саме обслуговування користувачів у скверах, на майданчиках, вдома, на підприємствах, організаціях тощо. Бібліотекарі обслуговують читачів,  проводять рекламні та піар-акції, різні заходи як для дорослих, так і дітей.

Бібліотека вирішує питання поповнення бібліотечних фондів шляхом залучення доброчинців, благодійних фондів, депутатів, письменників і звичайно взаємопідтримки. Розуміючи важливість цього процесу до акцій долучаються громадські організації, видавництва та мешканці нашої громади. Проводить зустрічі з письменниками, літературознацями тощо.

В епоху цифрових технологій бібліотека пропонує послуги з навчання інформаційної грамотності, допомагає користувачам освоїти навички роботи з комп'ютером, інтернетом та іншими цифровими пристроями. Це особливо важливо для тих, хто має обмежений доступ до сучасних технологій або потребує додаткової підтримки у їх освоєнні.

У зв'язку з тим, що Суми прикордонне місто, коштів на придбання літератури зовсім не виділяється. Будемо вдячні за підтримку наших бібліотек.

Найбажанішими для наших користувачів є література сучасних українських та зарубіжних авторів, програмові книги за НУШ, література з питань права, література з природничо-наукової тематики, книги з психології та мовознавства.

Книги, які читачі постійно питають, а у в бібліотеці їх немає:

Сингаївський Сергій «Дорога на Асмару».

Пахомова Тетяна «Схизматик. Діти Каїна».

Андрухович Софія «Катананхе».

Жадан С. «Усі вірші».

Владислав Івченко «Імені Сковороди» "E-book: Після 24-го"

Андрій Кокотюха «Врятувати березень».

Юрій Винничук «Алмази з Танжера».

Read also


up