Візуальні репрезентації соціальної реальності від Крістіана Петцольда

За допомогою фільмів німецького режисера Крістіана Петцольда – лідера Берлінської школи,  можна скласти своєрідний соціальний календар повсякденного життя німецького суспільства.

Історія, відносини людей, соціально-психологічні проблеми родини, самоактуалізація, самореалізація особистості, життєві кризи, зустріч із болем та несправедливістю – ці питання репрезентує митець в своїх кінематографічних шедеврах.  

Якщо б я викладала соціологію в Німеччині, то я б радила фільми Крістіана Петцольда для перегляду на семінарських заняттях студентам.

Фільм «Внутрішня безпека» (Die innere Sicherheit) актуалізує проблему відповідальності батьків за безпеку та особистісне зростання дитини, скільки б років їй не було.

Тим більше, що Жанна була вразливою дівчиною, яка занадто рано стала дорослою у зв'язку із тим, що батьки мали проблеми із законом та постійно переїжджали із місця на місце.

Жанна прагне до знань, читає книжки, цікавиться перекладом.

Замість навчання та саморозвитку вона постійно змушена бути в бігах, прикривати батьків, брати участь в їх незаконних справах.

Дівчина цікавилася серйозними проблемами, але була змушена подорожувати з батьками, за якими постійно полювали то поліція, то представники криміналітету.

Вона разом із одягом краде в магазині музичні диски, вона хоче вчитися.

Жанна хоче подобатися хлопцям, мати пару, проте її життя перетворилося на постійне спостерігання, чи не стежить хтось за нею.

Фільм «Йєлла» (Yella) розкриває психологічний стан жінки,  яка ув’язала у трикутнику Карпмана, і вже не могла  зрозуміти, хто вона – Жертва, Рятівниця чи Переслідувачка.

Все  це - три ролі Йєлли, яка тікає від аб'юзивних стосунків до іншого міста та зіштовхується  із проблемами ризиків для ділової репутації.

Подивившись фільм «Jerichow»,  я вкотре переконалася, що абсолютно неідеальні герої, такі як володар кафе Алі, з купою недоліків та вад характеру,  виявляються людяними, а такі люди як Томас та Лаура – це уособлення лицемірства. Єріхов – місто  в землі Саксонія-Ангальт.

Я вражена взагалі розкриттям теми брехні та зради людині, яка врятувала життя Лаурі та взяла на себе всі її борги.

Такі люди, як Томас і Лаура ніколи не будуть вдячними, вони егоїстичні, не замислюються про майбутнє.

Вони і один одному не потрібні, в біді кинуть одразу, як вона прийде на поріг.

Гостросоціальні фільми Крісітана Петцольда прикрашає талановита німецька акторка та співачка Ніна Хосс. Це недооцінений в нашій країні талант.

«Ундіна» - фільм для тих, хто цікавиться урбаністикою, музейною справою та обожнює легке, не відірване від реальності фентезі.

Головна героїня -історикиня, спеціалістка в сфері історії міської забудови Берліну. В фільмі багато згадується  про Форум Гумбольдта, який лише в 2021 році став відкритим для публіки після тривалого відновлення. 

Ірландські кінокритики назвали фільм «Ундіна» деконструкцією міфології про сучасний Берлін та дуже схвально пишуть про підводні сцени в кінокартині. Костюм Крістофа порівнюють із кадрами із "20 000 льє під водою" – кіноадаптації книги  Жуля Верна.

З ким розмовляла Ундіна, коли Крістоф вже був мертвий, тому що був дванадцять хвилин без повітря під водою? В фільмах Петцольда дуже багато нерозкритого та таємничого.

«Afire» - Фільм Крістіана Петцольда  «У вогні» дає підґрунтя для роздумів  про стосунки людей, про посттравматичне зростання після втрат друзів, про творчість.

Я із задоволенням дізналася про твір Генріха Гейне «Der Asra”.

Надья і морозивом на пляжі торгує, і літературу професійно вивчає, працює над дисертацією.

Стосунки на фоні лісових пожеж дуже дивні та заплутані. А в деяких випадках дуже трагічні.

Крістіан Петцольд знімає дивовижну трилогію. «Ундіна» була присвячена воді, «У вогні» або «Червоне небо» - вогняній стихії. Будемо чекати на третю частину.

Інша акторка, яка прикрашає фільми Петцольда – це німецька акторка Паула Бір. За найкращу жіночу роль у фільмі «Ундіна» вона отримала Срібного ведмедя у 2020 році на Берлінському кінофестивалі. Ролі цієї акторки, її харизматична особистість потребують окремої публікації.

Це ж стосується талановитої Ніни Хосс. Цим двом неперевершеним акторкам вдаються різнопланові ролі жінок з непростою долею. В фільмах Петцольда їм завжди буде робота.

Фільми Крістіана Петцольда – це запрошення до сучасної німецької реальності. Вони варті дослідження. Тому що навіть без візуальних спецефектів вони дуже життєві.

Там майже не має емоцій, але ви залишаєтеся під враженням, що вас поглинає дух приналежності до суспільства, а  повсякденність робить вас частиною реальності світу Крістіана Петцольда.

Аліна Солнишкіна

Read also


up