Документальний фільм «Ізюм.Звільнений» в прокаті з 17 жовтня. Афіша

17 жовтня в усіх кінотеатрах стартує прокат документального фільму «ІЗЮМ.ЗВІЛЬНЕНИЙ» режисера Дмитра Чорного. 11 жовтня в київському кінотеатрі «Жовтень» відбулась прем’єра і прес-показ стрічки.

В центрі розповіді – історія творчої особистості, директора Національного Музею історії України у Другій світовій війні Юрія Савчука, який посів свою посаду майже перед початком вторгнення, й котрий розкривається в складних умовах, як харизматичний керівник та неординарний історик з творчими здібностями.

Друга – історія про небезпечну експедицію в щойно звільнене від російських окупантів місто Ізюм Харківської області, яка відбулась в жовтні 2022 року. Тоді музейники назбирали артефактів на 2 великі автівки-фури, які надала компанія «Нова Пошта». Окрім поїздки в Ізюм, того ж року вже відбулись експедиції звільненими містами київської області та звільненим Херсоном. Небезпека та ризики полягають у тому, що команда музею заходить на щойно звільнену від окупаційних військ територію одразу після саперів, але багато місць все ще заміновані й всюди розкидані міни та снаряди. Не дивлячись на це, команда відчайдушних продовжує свою роботу, щоб якомога більше експонатів потрапило до експозиції музею.

Третя історія – це фонова картинка й ціль експедиції. Це сумні й в той час поетично красиві, як у творах Шевченка, картини замученого й зруйнованого міста, котре намагалися «звільнити» російськи окупанти, а по-справжньому звільнили українські війська. Історії міста через показ зруйнованих росіянами шкіл й церков; історія втомленого пожежника-рятувальника Дмитра з Ізюму й відновлювальних будівельних бригад компанії «Автострада».

Й четверта історія – це історія подружжя мешканців з Ізюму. Сергій й Людмила пережили окупацію, вони живуть без світла в оточені замінованих городів але зберігають Віру, Надію й Любов один до одного. Це подружжя ізюмчан на момент завершення зйомок залишилося в місті, бо вони мають дбати про город, вирощувати тютюн й слідкувати за бджолиними вуликами. Сергій й Людмила вели з перших днів «Щоденник окупації», який за словами працівників Музею, став першим докладним письмовим свідченням окупації, що є дуже важливим для роботи істориків, особливо в майбутній перспективі вивчення цієї війни та життя людей під час неї.                                             

Фільм «ІЗЮМ.ЗВІЛЬНЕНИЙ» – учасник більш ніж 10 міжнародних кінофестивалів, закриті покази фільму відбулися в Норвегії, Фінляндії, Швеції, Канаді. Кілька тижнів тому фільм отримав спеціальну відзнаку журі кінофестиваля Heritage in Motion

Прем’єру та прес-показ відвідали: Дмитро Чорний, кінорежисер, продюсер, Олена Котовська, продюсер, Юрій Савчук, директор Національного Музею історії України у Другій світовій війні, співачка Камалія, саундпродюсер фільму, Костянтин Рильов, креативний продюсер, актор Володимир Горянський з дружиною Оленою, бійці Третьої Окремої Штурмової Бригади ЗСУ.

50% прибутку від прокату фільму будуть направлені на підтримку Третьої Окремої Штурмової Бригади ЗСУ (3 ОШБр)

Хронометраж: - 60 хв.

За довідками - звертайтеся до Юрія Гулевича тел.: 067-448 05 35, ygulevich@gmail.com

Цікавий факт: Крайня експедиція команди музейників відбулась кілька місяців тому в м. Суджа, Курської області рф, а вже через місяць у Національному Музею історії України у Другій світовій війні було відкрито експозицію «За межами рідного міста», про яку команда «Smart Movie» вже зняла новий фільм-екскурсію. До речі, термін «фільм-екскурсія» та напрямок у документалістиці вигадав і започаткував режисер Дмитро Чорний, чим створив новий погляд на виставкове та музейне мистецтво. У цьому стилі команда кінокомпанії на чолі з режисером Дмитром Чорним і продюсеркою Оленою Котовською вже зняли 4 фільми-екскурсії:

- 24.02. «The Day When We UNITED»,

- «Бахмут»,

- «За межами рідного міста»,

- «Український Ватикан або нецерковна історія Києво-Печерської лаври» (зйомки тривають).

Цікавий факт: Під час зйомок команда «Smart Movie» зібрала велику кількість цікавих відео- та фотоматеріалів, але які не увійшли до фільму. Це надихнуло до створення фотокниги «Музей-війни під час війни» про цю небезпечну експедицію. Книга створена з цікавих кадрів фільму «ІЗЮМ.ЗВІЛЬНЕНИЙ» й допомагає перенести нас в атмосферу тільки що звільненого міста, показуючи цікаву й небезпечну роботу музейників й знімальної команди команда «Smart Movie».

Цікавий факт: Творчий продюсер фільму «ІЗЮМ.ЗВІЛЬНЕНИЙ» Ілля Волох, голлівудський актор українського походження. Стажувався в Королівському Шекспірівському театрі в Лондоні. У 1992 році емігрував у США. Знявся у більш ніж 170 фільмах і серіалах. Член Гільдії кіноакторів США (Screen Actors Guild, SAG).

Цікавий факт: Співачка Камалія виступила саундпродюсером документального фільму «ІЗЮМ.ЗВІЛЬНЕНИЙ», надавши свої пісні. У фільмі звучить пісня співачки «Кулями», яку вона виконала разом з українським репером Paul Hank і яку обрали для саундтреку стрічки. Це її перший досвід як саундпродюсера в документальному кіно.

«Пісню «Кулями» для мене написали чернігівські автори, які особисто пережили всі жахіття російської агресії. Коли я її співаю, ледве стримую сльози! Вірю, що Україна переможе, дякую ЗСУ за наші звільнені міста! Дякую, що життя продовжується!», – коментує Камалія.

Read also


up