27-09-2012 Новини у світі 1223

Піраміда Джосера в Саккарі руйнується

руйнування найдавнішої в світі піраміди Джосера в Саккарі.

У Єгипті б'ють тривогу з приводу руйнування найдавнішої в світі піраміди Джосера в Саккарі.

 Як повідомляють сьогодні місцеві ЗМІ, комітет з туризму і пам'ятникам старовини Союзу революційної молоді Єгипту має намір звернутися до ЮНЕСКО з проханням про допомогу, а також готовий представити у генпрокуратуру країни доповідь про факти порушень і корупції, допущених при реставрації  піраміди.

Приводом для занепокоєння послужив інцидент, що стався кілька тижнів тому, коли в одній із внутрішніх камер піраміди обрушилися камені. За словами фахівців, "найперша з відомих пірамід перебуває під загрозою повного обвалення, і якщо вчасно не втрутитися, людство може втратити унікальну пам'ятку старовини".

Ступінчаста піраміда фараона III династії Джосера, висота якої сягає 60 метрів, була споруджена в 2630 до н.е. Вона вважається найдавнішою кам'яною спорудою в світі. Згідно староєгипетським джерелами, саме з усипальниці Джосера, зведеної архітектором Імхотепом, почалося будівництво пірамід. Стилі і форми, використані при зведенні цього пам'ятника, послужили зразком для наслідування і подальшого розвитку кам'яного будівництва не тільки в Давньому Єгипті, але і в інших регіонах стародавнього світу.

У 2006 році почалися реставраційні роботи споруди, однак за минулі шість років, за словами археологів, реально так нічого зроблено і не було. "Пам'ятник, який є частиною спадщини людства, валиться у нас на очах, - заявив глава комітету Омар аль-Хадарі. - Допущені при реставрації кричущі порушення тільки погіршили ситуацію, і звернення до ЮНЕСКО стане нашим наступним кроком після представлення доповіді в генпрокуратуру, якщо ситуація із збереженням унікального комплексу не зміниться".

Тим часом, директор комплексу Саккара Камаль Вахід спростував факт часткового обвалення піраміди Джосера зсередини, звинувативши місцеві ЗМІ в передачі недостовірних фактів. "Єдина проблема, яка стоїть зараз найбільш гостро, це недостатнє фінансування з боку міністерства у справах старожитностей, - зазначив він. - Все це позначається на ході реставрації, але, навіть незважаючи на це, відновлювальні роботи в Саккарі не припинялися"


Читати також