Що необхідно для участі у тендері

Що необхідно для участі у тендері

Ви хочете знати, що таке тендер, де його шукати, як влаштований ринок торгів та супровід тендеру? Якщо так - то ця стаття для вас. У ній ми методично відповімо на кожне питання.

Що таке тендер?

У загальних рисах, тендер - це конкурентний відбір пропозицій, які найбільш вигідні замовнику. Перемагає в тендері той учасник, чия пропозиція відповідає конкурсній документації (вимогам замовника) і є найбільш вигідним замовнику.

Тендер - це не лише закупівля, в традиційному розумінні цього слова. Тендери можуть проводитися за аукціонним типом, в електронному аукціоні, конкурсного типу і так далі. Кожному типу властиві свої умови участі та проведення.

Де шукати тендер?

Тендери сьогодні користуються величезною популярністю - десятки тисяч різних замовників у країнах СНД щодня шукають виконавців на виконання різних робіт, надання послуг. У таких умовах не складно знайти тендер і через пошуковик в браузері, однак робити цього категорично не рекомендується - велика ймовірність стати жертвою шахраїв, особливо в тендерах на підготовку проектів (бізнес-планів, дизайну та інших розробок). Краще скористатися спеціалізованими ресурсами, в яких зібрана постійно поповнювана база тендерів, в якій можна знайти тендери області як державної, так і комерційної.

Як брати участь у тендері?

Для участі у тендері потрібно розмістити відповідну заявку. Головне при подачі заявки на торги, що вас цікавлять - треба правильно її заповнити, оскільки навіть опечатка може послужити головною причиною відмови в участі торгів. Не зайвим буде на весь час проведення тендеру обзавестися юристом. Кваліфікований фахівець не тільки допоможе юридично грамотно скласти заявку, але і скоротить непотрібний документообіг, допоможе в подачі звітності, а також, головне, при перемозі в тендері проконтролює, щоб ви не порушили одну з умов конкурсу по неуважності.

Варто відзначити, що, оскільки заявка подається в електронному вигляді, вона повинна бути підписана електронним підписом - аналогом «живого» підпису, яка завірена печаткою. Важливою особливістю участі в тендері є фінансове забезпечення заявки. При подачі заявки потрібно перерахувати на рахунок майданчика 5% від початкової максимальної суми контракту. Це необхідно для того, щоб показати серйозність своїх намірів. Простіше кажучи, застава у вигляді 5% - це гарантія того, що виконавець вийде на торги.


Читати також