Зіновій Козак. 7 запитань мандрівникові

Зіновій  Козак. 7 запитань мандрівникові. Блог Лідії Ретер

Скільки років, місяців чи тижнів вже мандруєте?

Уже 10 років. Такий собі маленький ювілей....Я завжди мріяв про подорожі, і ось тепер по трохи втілюю цю мрію у життя. Першою країною, яка прийняла мене як мандрівника, була Чорногорія. З тих пір, маю до неї, та й до Балкан загалом, певні сентименти.....

Як звали найдивнішу людину, яку зустрічали у мандрах?

Мабуть не назву жодного імені, бо маю слабку пам'ять на імена людей, з якими мало часу спілкуюсь. Але деякі персонажі пригадуються й досі. Так, у Батумі (Грузія), в громадському транспорті мене зачепив до розмови один грузин, який назвався дядьком відомої співачки Ніно Катамадзе. Коли він дізнався, що я і моя коліжанка з України, та ще й зі Львова, він наполіг на нашому знайомстві з його родиною (жінка з України) і запросив у гості. В іншому містечку нас частував колишній міліціонер, який тримав ресторан біля Батумського ботанічного саду, а потім ще й навчав нас танцювати національний танець. У Празі, в Новорічну ніч 2008 р. на Вацлавській площі познайомився з одним німцем російського походження, який з другом уже цілий тиждень до того вивчали "злачні" місця чеської столиці. Коли я попросив провести нас на якусь цікаву новорічну дискотеку, він зробив це залюбки. Але заклад виявився триповерховим легальним борделем, який поєднував у собі паб, стрип-бари і таке різне. Атмосфера була феєрична. Зустрічалися й інші люди. Я не називав би їх дивними, радше, цікавими.

Чи можете назвати свою улюблену країну?

Усі країни, де я вже побував (якщо не помиляюсь, 17), цікаві по-своєму. Тому виділяти не буду. Напевне, улюблена, якась з тих, де я не бував. А ще дуже хочу в Індію, щоб там про неї не говорили. Одна, з досі, нездійснених мрій. РS. Україна поза конкуренцією.

Як швидко закінчуються сторінки в паспорті?

Не так швидко, як би хотілось.

Поділіться секретом, який знає кожен мандрівник

Куди б тебе не завела дорога мандрівника, вона завжди поверне до рідного дому. Для мене однаково прекрасно вирушати у подорож і повертатися додому. У першому випадку я порівняв би себе з рукописом, в якому чисті сторінки, і автор зараз почне писати якийсь новий шедевр. У другому – зі жбаном, наповненим до вінця п'янким вином ( себто, враженнями ), якими будуть частувати дорогих гостей.

Ви називаєте себе мешканцем світу?

Найперше, я львів'янин, потім – українець. Аж до такого рівня глобалізації, щоб називатися мешканцем світу, психологічно не доріс. Але вважаю, що саме мандрівки формують подібну філософію.

Закінчіть речення «мандрувати потрібно, бо …»

Мандруючи, пізнаєш світ, а світ пізнає тебе. Таким чином утворюється дивовижний зв’язок між світами – великим і малим.


Читати також