​У запорізькому кіноклубі «Сходження» презентували фільм, що розвінчує міфи антисланцевої пропаганди

​У запорізькому кіноклубі «Сходження» презентували фільм, що розвінчує міфи антисланцевої пропаганди

Хто замовляє антисланцеву істерію в Україні? Чиї інтереси лобіюють екологи, коли заходить розмова про видобуток нетрадиційних вуглеводнів? Чим насправді відрізняється так званий сланцевий газ від «традиційного»? І нарешті – чи залишається в України шанс на газову незалежність? Саме ці питання ставить відомий український документаліст Ігор Чайка у своєму новому фільмі «Газова революція чи сланцевий цугцванг». У межах всеукраїнської презентації фільму на запрошення ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір» 1 листопада режисер відвідав місто Запоріжжя та долучився до дискусії з відвідувачами кіноклубу «Сходження».

Ігор Чайка не приховує, що впродовж роботи над стрічкою змінив власне ставлення до теми сланцевого газу з нейтрального на позитивне. Свою мотивацію документаліст пояснює просто: газ нетрадиційних порід є вигідною та безпечною альтернативою газовому зашморгу, в якому нас тримає сусідня держава. Ця теза неодноразово звучить у фільмі, основна мета якого – запропонувати українцям, нагодованим антисланцевою пропагандою, протилежну точку зору, підкріплену зваженими фактами та коментарями експертів. Водночас право на власні висновки режисер залишає за глядачами.

Створенню документального фільму сприяли Бюро підтримки медіа-проектів Державного департаменту США за сприяння Посольства США в Україні, а також проект «Український інститут газу нетрадиційних джерел». Фільмування відбувалось у США (штати Пенсильванія та Огайо) та Україні. Для того, щоб відзняти весь процес видобування нетрадиційного газу – від облаштування майданчика до фрекінгу, а також поспілкуватись з американськими конгресменами, сенаторами, екологами та звичайними мешканцями, знімальній команді вистачило два тижні. Натомість в Україні процес отримання коментарів від чиновників затягнувся на чотири місяці та продемонстрував цілковиту неготовність можновладців відкрито й фахово говорити на цю тему. Фільм врешті отримав назву «Газова революція чи сланцевий цугцванг», адже наразі немає жодних прогнозів щодо того, як буде розвиватись ситуація з розробкою українських ресурсів нетрадиційного газу.

Після перегляду фільму між відвідувачами кіноклубу «Сходження» та режисером відбулось гаряче обговорення всіх винесених у стрічці питань. За словами самого Ігоря Чайки, запорізька зустріч виявилась найбільш живою з усіх восьми презентацій, що вже відбулись в рамках всеукраїнського показу. Можливо, на це вплинув і той факт, що режисер є вже добрим знайомим кіноклубу – минулого року саме тут відбулась прем’єра його фільму «Острів Крим. Дежавю».

Інна Стащук,

ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір»

 


Читати також