Технічний прогрес, який дає шанс на майбутнє

Технічний прогрес, який дає шанс на майбутнє

Якщо ви любите, а вас ні - відпустіть. Якщо вас люблять, а ви ні - оцініть і придивіться. Якщо любов взаємна - боріться. Ошо

Напишу SMS – це технічний прорес
Дає мені шанс на майбутнє.Тартак

Комп’ютери в минулому тисячолітті були дуже великі. Займали цілий будинок. Були і менші, як у творі Курта Воннегута “ЕПІКАК”. Цей великий комп’ютер із таким епічним ім’ям та займав велику частину в кімнаті “на четвертому поверхі фізичного корпусу Ваяндот-Коледжа”.

Це не був комп’ютерний апарат у сучасному розумінні цього слова. Обчислювальна машина. Така назва найкраще підходить для назви цієї махіни. Вона передавала інформацію завдяки числам. Так ЕПІКАК працював на благо науки, суспільства та держави США.

Але цю історію б не варто взагалі вам зараз розповідати. Не збираюся тут розповідати всю історію обчислювальних машин та старатися описати ЙОГО. Тоді ви не туди звернулись.

Завдяки цій махіні двоє людей одружилися. Але не все було так просто.

Два службовця з обчислюваннями ЕПІКАКА. Головний герой оповідання був закоханий у Пет Колаген. Він їй тоді здавався не романтичним.

Але був момент, що заради цікавості чоловік закоханий в Пет запитав машину “Що мені робити?”. І ВІН відповів. Доводилося правда цій обчислювальній техніці кожне слово пояснювати. Сталося чудо. Цей робот почав писати вірші. Так за допомогою машини герой отримав серце дівчини. Правда зламав цей розумний прилад.

ЕПІКАК копіював людей, бо був ними створений. Роботи та загалом техніка, це продовження наших відчуттів. Тому буває важко розрізнити хто кого наслідує. Не випадково співав Скрябін “Мільйон голосів, тисячі слів/Машини, як ми, машини, як ми”.


Дмитро Тирусь


Читати також