Молодіжний симфонічний оркестр України феєрично 1дебютував на фестивалі YoungEuroClassic в Берліні

Молодіжний симфонічний оркестр України феєрично 1дебютував на фестивалі YoungEuroClassic в Берліні

16 серпня о 20:00 відбувся концерт Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU на сцені Концертхауз Берлін у рамках фестивалю YoungEuroClassic – найпрестижнішого фестивалю молодіжних оркестрів у світі.

Український молодіжний оркестр, в якому грають молоді музиканти з усіх куточків України, презентував цікаву та змістовну програму – «Слов’янський марш» П.Чайковського, Камерна симфонія No.1 для скрипки з оркестром В.Губаренка та «Українська поема» для скрипки з оркестром Є.Станковича - обидва твори виконувалися в Німеччині вперше. На завершення концерту юні музиканти виконали надзвичайно складну 7му Симфонію Л.ван Бетховена, що завжди вважається лакмусовим папером для колективів найвищої світової якості. За диригентським пультом – відома українська ди-ригентка Оксана Линів – зараз головний диригент опери та філармонійного оркестру Ґрац, ініціатор та засновниця Молодіжного симфонічного оркестру України та фестивалю класичної музики LvivMozArt, соліст – всесвітньо віломий скрипаль Валерій Соколов, музикант який вже довгий час грає на скрипці Страдіварі.

Виступ українського оркестру здійняв шквал оплисків від глядачів, та голосні викрики «Браво»! Німецька пібліка, яка вирізняється своєю стриманістю, після закінчення Сим-фонії Л. Ван Бетховена взірвалася гучними оплесками та стоячи вітала молодих українсь-ких музикантів.

Цей виступ є знаковим, і не тільки в історії оркестру, а й для українського музичного світу загалом. Вперше на престижній європейській сцені посланцем України став україн-ський молодіжний оркестр, вперше було виконано прем’єри аж двох видатних творів су-часної української музичної літератури. До того ж, що є особливою честю, цей виступ Молодіжного симфонічного оркестру України в рамках YoungEuroClassic обрав для пря-мої трансляції всеєвропейський канал класичної музики ARTE – так його могли почути наживо не лише гості фестивалю, але й інша широка європейська та українська публіка.

Ця подія є знаковою і як жест культурно-дипломатичної співпраці між Німеччиною та Україною, що закріплює місце України на європейській культурній арені.

Приїзд Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU до Німеччини був профінан-сованим Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини у рамках продовжен-ня проекту-кооперації з Федеративним молодіжним оркестром Німеччини/BJO «Поши-рення цінностей та знань через музику, побудова зв’язків та зміцнення громадянського суспільства».

YsOU був створений як німецько-український молодіжний оркестр ще у 2016 році за ініціативи Оксани Линів, за зразком Федеративного Молодіжного оркестру Німеччи-ни/BJO, та всебічної підтримки Бетховенського фестивалю в м.Бонн, Німецької хвилі, BJO та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. 2018 рік є роком ста-новлення вже українського складу учасників оркестру. У квітні був проведений перший MusicCamp 2018 – тиждень репетицій та тренінгів, 21го липня відбувся дебют поновлено-го складу оркестру грандіозним концертом ECO-Symphony в рамках фестивалю LvivMo-zArt 2018.

Директор оркестру - Ірина Вакуліна, тел. +38-063-937-61-99.


Читати також