Дніпровський академічний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка закрив ювілейний, 100-й театральний сезон

Дніпровський академічний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка закрив ювілейний, 100-й театральний сезон

«1 день із 1000 ночей» напередодні святкування 100-річчя.

Дніпровський академічний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка закрив ювілейний, 100-й театральний сезон, 4 липня пишною, феєричною прем’єрою музичної комедії «1 день із 1000 ночей» за п’єсою «Стара нова історія» А.Крима за мотивами творів про східного героя легенд і анекдотів Ходжу Насреддіна. Музику до вистави написав Володимир Назаров. Він же виступив і в ролі режисера. Художниками вистави стали вже відомі глядачу по мюзиклу «Жив собі пес» Борис Голодницький і Ольга Іванова – дизайнер чудових східних костюмів.

Бухарський емірат 18-19 століття. Держава, що існувала на території сучасного Узбекистану, Таджикистану та частини Туркменії. Головою держави є емір (Ігор Томілов), який має необмежену владу над своїми підданими. Візир (н.а.У. Василь Крачковський) – його права рука, помічник, який збирає податки з населення, в тому числі й податок «на просто так», керує судом, навіть, вміє читати думки свого повелителя, поки той спить, і врешті решт, разом із начальником варти Асланбеком (з.а.У. В.Мойсеєнко) розшукує головного ворога – каламутника спокою Ходжу Насреддіна (Ярослав Безкоровайний), головну дійову особу вистави.

Ходжа Насреддін – персонаж фольклору низки народів Середземномор'я, Близького Сходу, жартівник і дотепник , герой тисяч анекдотів переважно на злобу дня — про бідних і багатих, про чиновників і духовенство та викривальних, що висміюють людські вади — про жадібних і щедрих, неправдивих і чесних, дурних і мудрих. Часто в образі Насреддіна переплітаються риси хитруна і дурника, мудреця і жартівника. Перші анекдоти про Ходжу Насреддіна було записано у Османській імперії в XVI столітті.

У комедійній музичній виставі в полон до еміра (не без допомоги бридкого лихваря Джафара, якого кумедно грає н.а.У. Віктор Гунькін) потрапляє Гюльджан, вродлива дочка гончара Ніяза (н.а.У. Михайло Чернявський), в яку ще з дитинства закоханий Ходжа у виконанні Тетяни Лози та Яни Корольової. Звичайно, винахідливий Насреддін разом із спільником, звіздарем Гусейном Гуслія (Макс Кузнєцов і Олексій Таран) вирушають на допомогу дівчині. Вдаючись до хитрощів їм вдається потрапити до палацу повелителя Бухари.

У виставі також задіяні: засл. арт. України Оксана Петровська, Наталя Тафі та юні актори – Олександра Петровська та Олександр Хвостюк.

Східні запальні танці у виконанні звабливих артисток драми та балету поставив балетмейстер театру Олексій Коваленко. Мелодійні арії Володимира Назарова супроводжує оркестр під керівництвом Юрія Бєдніка.

Прем’єру дуже добре сприйняли дніпровці та гості нашого міста.

У театрі зараз відбуваються ремонтні роботи, колектив виїжджає із виставами по області. Активно йде підготовка до святкування 100-річчя першого українського державного театру України, створеного 2018 року урядом Української держави в Києві. 29 вересня 2018 відбудуться урочистості та відкриття 101-го театрального сезону прем’єрою драми «Нація» за твором Марії Матіос у постановці Сергія Кузика. Для містян театр готує багато цікавих сюрпризів.


Читати також