7 фактів на захист Е-добавок

Е-добавки

Чим натуральний продукт краще фабричного? Тим, що на нього не клеять етикетку зі складом, тому ніщо не може переконати нас в його корисності. Якщо ж запитати у хіміка, що ми їмо, він розкладе звичні нам щі та кашу на тисячу компонентів, хімічний "присмак" яких відіб'є всякий апетит. На тарілці виявляться аміни, вуглеводні, спирти, кислоти, альдегіди, похідні бензолу, полімери та багато інших неїстівних з позиції обивателя інгредієнтів, повідомляє healthday.in.ua. Разом з тим, всі ці страшні хімікати є природними компонентами їжі. Е-добавки - не виняток, боязнь консервантів і барвників ірраціональна і ось чому ...

У 1976 році у Франції був оприлюднений список харчових добавок із зазначенням шкоди, якої вони завдають здоров'ю. Навіть найбільш безневинні Е-добавки в ньому значилися канцерогенами. Автор, який побажав залишитися невідомим, послався на авторитетні дослідження Вільжюіфского медичного інституту і посіяв насіння паніки, відгомони якої ми досі відчуваємо на собі. Насправді список виявився фейковий, а керівництво інституту не визнала за собою згаданих досліджень. Вільжюіфскій список швидко поширився по всьому світу і увійшов в історію як характерний приклад псевдонаукової містифікації. Але і сьогодні харчові добавки продовжують звинувачувати в токсичності, посилаючись на сумнівні дослідження або взагалі без будь-яких підстав. У той же час є чимало фактів, що підтверджують нешкідливість їх для здоров'я.

Факт №1: Заборонено все, що не дозволено

Це правило діє відносно будь-яких добавок з індексом Е. Тому Е-коди на упаковці - гарантія того, що все що входять до складу добавки досконально вивчені і нешкідливі для здоров'я. До слова, натуральний продукт без Е-добавок - це суміш хімічних компонентів, дія здебільшого яких на людину ніхто не вивчав.

Факт №2: Е-коди з бездоганною родоводу

Більше 200 харчових добавок мають абсолютно натуральне походження і виділені з природних джерел. Вони є природними ланками обміну речовин і реакцій біосинтезу в організмі. Це амінокислоти, пептиди, жирні кислоти, вітаміни, вуглеводи і мінерали.

Факт №3: Природна хімія - це нормально

Сама природа напхала свої плоди Е-добавками для смаку, кольору, запаху і кращого збереження. Якби на бананах друкували склад, він би виглядав так: Е620, Е460, Е462, Е464, Е466, Е462, Е300, Е306, Е160, Е1510. Етикетка яблука була б ще різноманітніше: Е620, Е300, Е330, Е334, Е363, Е375, Е101, Е140, Е160, Е163, Е181, Е260, Е270, Е280, Е296, Е921, Е440. Причому дози добавок в натуральних продуктах ніхто не контролює.

Факт №4: Доза визначає дію

Е-добавки нешкідливі в одній дозі і токсичні в інший. Тому для кожної добавки існує величина ДСП або ADI - допустиме добове надходження. Спочатку для її визначення гризунів довічно годують різними порціями добавки. Потім дозу, яка не зробила жодного впливу на здоров'я піддослідних, зменшують в 100 разів для надійності й роблять перерахунок на 1 кг маси тіла. Отримане значення - 1% від встановленої безпечної дози і є ДСП для людини. Простіше кажучи, ви можете з'їсти в 100 разів більше бензоату, ніж дозволено додавати в продукти, і вам нічого не буде.

Факт №5: Все вже підраховано за нас

Не потрібно скрупульозно перераховувати Е-коди на етикетках продуктів, це вже зробили фахівці Міжнародної комісії ФАО / ВООЗ. Допустимі дози для кожного продукту розраховані з урахуванням його середньодобового споживання звичайною людиною, а сумарне надходження добавки з усіх джерел не повинно перевищувати ДСП. Якщо ви харчуєтеся різноманітно і без надмірностей, то навряд чи зможете перевищити допуски по будь-якої Е-добавці.

Факт №6: У глутамату є алібі

Глутамінова кислота (Е620) - амінокислота, з якої синтезується білок. Міститься в рослинних і м'ясних продуктах. В організмі людини близько 25% всіх амінокислот - це Е620. Ця речовина стимулює смакові рецептори, викликаючи почуття задоволення під час їжі. При зберіганні глутамінова кислота руйнується, тому все свіже здається смачнішим. Щоб зберегти смак продуктів в них стали додавати Е621 - глутамат натрію - це сіль однойменної кислоти, яка зручна у виробництві, так як добре розчиняється в воді. ДСП глутамат 120 мг / кг ваги, що майже вдвічі більше, ніж у кухонної солі.

Факт №7: Буряк і латук більш токсична Е251 і Е250

Нітрати і нітрити дійсно токсичні. Однак ці речовини від природи містяться у всіх овочах і фруктах, а також в м'ясі та рибі. Людина додає Е251 і Е250 в ковбасу, м'ясні продукти і рідше - сири, але в настільки малій кількості, що на здоров'я це не відбивається. Набагато ймовірніше отруїтися буряком або салат-латук, ніж нітритами в ковбасі: за вмістом нітратів ковбаса в 5,5 разів поступається «правильної» буряках і в 18 разів - зеленому салату. Якщо ж овочі неправильно удобрюються, кількість нітратів у них буде ще більше.


Читати також