Впевненість

Дмитро Тирусь про книгу Емі Кадді

Як бути впевненим у собі?

Мені вдалося прочитати багато книжок по мотивації. Буває хочеться послати матом, як гуморист Джордж Карлінг всяку мотиваційну літературу. Але якщо критично її читати, то можна багато для себе взяти. Я перестав хвилюватися після того, як прочитав Дейла Карнегі. Не став я “найбагатшою людиною у вавилоні”, але гроші навчився рахувати. І до того ж я усвідомив силу інтровертів.

Проте я прочитав книгу Емі Кадді “Присутність” та відкрив для себе багато нових речей. Я чув про комплекс Едіпа, але про комплекс “самозванця” я вперше почув у книзі “Присутність”. І тут важко не погодитися, бо це само накручування. А людині краще бути без комплексів. Я закінчив Український Католицький Університет. На парах я бачив, як студенти мали знання, але ними не користувалися. У них був страх виступати і невпевненість у собі. Я також мав труднощі під час виступів. Але спрямовував свої сили на досягнення успіху за допомогою дискусій. Мої одногрупники створили зі мною дискусійний клуб, на якому кожен з нас викладав свою лекцію на вибрану тему. Так наполегливість наша сприяла тому, що ми подолали невпевненість у собі. Ми так звикли розумно говорити, що потім виступи стали розвагою. І нашою розвагою стало доведення протилежної думки семінаристам. Також з часом я навчився позитивно сприймати конструктивну критику. Ось такий був мій шлях долання невпевненості у собі.

В книзі “Присутність” багато сказано про пози сили. Це така постава тіла, яка допомагає бути впевненим у собі. Протилежністю позам сили є закуті постави. Наявний приклад, це коли ти скручений як ембріон. Протилежними є такі постави: руки вгору, ноги на столі/підвищенні та широко розправлені руки коли сидиш на дивані. З іншого боку авторка книги не врахувала, що ці пози можуть агресивно застосовуватися. Особисто мені пози, взяті з цієї книги, допомагають розслабитися. І щось в цьому є, коли ти не сутулишся, тоді ти впевнений у собі.

На останок хочу підкреслити, що в книзі зібрані цікаві факти про те, що невпевненість у собі впливає на пам’ять. У книзі наведено багато фактів психологічних експериментів, які підтверджують ці факти.

Дмитро Тирусь


Читати також