Обладнання сучасного кабінету фізики: традиції й інновації

обладнання кабінета фізики

Фізика — теоретична наука. Та її вивчення, поглиблене розуміння, а особливо — нові відкриття у цій галузі неможливі без величезної кількості практичних робіт. Відповідно, щоб підготувати належну технічну базу для навчання майбутніх спеціалістів і науковців, кожній сучасній школі необхідно купити обладнання для кабінету фізики.

Як обладнати кабінет фізики

Навіть для вивчення фізики за базовим курсом навчальної програми, затвердженої Міністерством освіти й науки України, знадобиться досить багато навчальних засобів і приладів. А для сучасних навчальних проектів з фізики за інтегрованим підходом STEM і STEAM освіти знадобиться ще більша кількість різного обладнання — переважно такого, що передбачає використання нових освітніх технологій.

Ознайомитися з повним переліком обладнання для кабінету фізики можна в спеціалізованій компанії B-PRO . А щоб швидко обрати все необхідне, пропонуємо підбирати навчальні засоби згідно з основними темами, які передбачені шкільною програмою.


Які розділи вивчає шкільна фізика

Фізику починають вивчати з 5 класу, й курс триває аж до завершення шкільного навчання. За ці роки школярі встигають розглянути чимало цікавих тем, але серед основних можна виокремити наступні:

  • Молекулярна фізика і термодинаміка. Сучасне навчальне обладнання дозволяє отримувати зображення навіть молекул і атомів, тож у школярів є можливість детально дослідити найменші часточки речовин.
  • Електрика і магнетизм. Одна з найцікавіших тем, досліди з якої за допомогою різних магнітів, електрофорних машин й іншого обладнання дозволяють зрозуміти поняття магнітного поля й електричних явищ.
  • Квантова фізика. Це досить складний, але захопливий розділ фізики, який вивчають в 11 класі. Тож і досліди стають дедалі складнішими, а обладнання — технічнішим.
  • Механіка. Цей розділ передбачає проведення великої кількості практичних дослідів для вивчення руху тіл за допомогою динамометрів, важків, візків та іншого обладнання для демонстрації руху тіл і перетворення енергії.
  • Оптика. Ця тема дозволяє проводити видовищні досліди, що гарантовано зацікавлять школярів і зможуть пояснити багато незрозумілих їм природних явищ. Тож для забезпечення вчителя всіма необхідними демонстраційними матеріалами варто купити оптику для фізики, купити лінзи для фізики, а якщо дозволяє бюджет — то замовити спеціальні набори.

цифров набори для фзики
Згідно з концепцією вивчення науки в Новій українській школі планується більше уваги приділяти вивченню такої важливої теми як астрономія. Відповідно, школам знадобиться обладнати спеціальні кабінети для поглибленого вивчення цього предмета. Не зайвим буде закупити інформаційні стенди, атласи зоряного неба та потужні телескопи для спостерігання за небесними тілами, їх розташуванням й особливостями руху.

Чи варто купити цифрові набори для фізики?

Окрім традиційного обладнання для проведення дослідів і виконання робіт, у сучасному кабінеті фізики дедалі частіше з’являються цифрові вимірювальні комплекси. Їх ще часто називають цифровими лабораторіями.

Обираючи, які купити набори для фізики, обов’язково зверніть увагу на виробника. На сьогодні одним із найкращих брендів ЦВК у науковому світі вважається Vernier. Перевагами цих цифрових лабораторій є:

  • Швидкість підготовки до проведення дослідів і простота в користуванні.
  • Широкий асортимент датчиків, за допомогою яких можна проводити не лише шкільні лабораторні роботи, а й серйозні наукові дослідження.
  • Надзвичайна точність отриманих даних, відмінна репутація в наукових колах.
  • Портативність, мобільність, незалежність від стаціонарного джерела енергії, можливість проводити досліди в полях.
  • Можливість синхронізації з комп’ютером, планшетом, смартфоном тощо для передачі даних і їх подальшої обробки.

демонстрацйний набр для фзики
Для вивчення фізики у школах і вищих навчальних закладах розроблено наступні варіанти комплектації цифрових вимірювальних комплексів:

  • можна обрати демонстраційний набір для фізики — вчительська цифрова лабораторія, що укомплектована всіма необхідними датчиками;
  • можна купити лабораторний комплект, що розрахований на використання учнями під час практичних занять і має дещо меншу кількість датчиків, але також покриває більшість потреб у навчальних матеріалах.

Ідеально — придбати необхідну кількість комплектів із повним набором датчиків. Але якщо кошти на оснащення кабінету фізики обмежені, то можна придбати хоча б вчительський комплект — для наочної демонстрації класу перебігу фізичних експериментів.

Де купити цифрову лабораторію

Замовити кабінет під ключ і повністю купити оснащення для кабінету фізики можна у компаній, що займаються поставками шкільного обладнання та комплексного укомплектування навчальних закладів. Наприклад, в B-Pro, що надає послугу безкоштовної методичної підтримки всім своїм клієнтам. Ознайомитися з повним асортиментом товарів компанії можна за лінком: тут є все необхідне для вивчення будь-якого шкільного предмета. Якщо бажаєте дізнатися більше — телефонуйте (044) 353-33-77.


Читати також