11-07-2021 Подкасти 481

Новинарня. 3 випуск

Слухати подкаст Новинарня на порталі Експеримент. 4 випуск

Подкаст Новинарня - це огляд новин культури за тиждень. Сідайте зручніше, підготуйте смаколики та чай, ми починаємо.


Розшифровка

Вітаю. З вами Герман Гошкадор в подкасті Новинарня з оглядом новин культури за цей тиждень

Малюнок Леонардо да Вінчі продали на аукціоні за $12 мільйонів

Липень - традиційний час торгів роботами старих майстрів. Усі найбільші аукціонні будинки в цьому місяці пропонують колекціонерам звернути увагу на живопис XVI-XVIII століть. Зустрічаються і дуже помітні твори. Лот, про який піде мова далі, - не просто помітний, але видатний, винятковий. Це власноручний малюнок Леонардо да Вінчі, виконаний срібною голкою на рожево-бежевому папері.

Малюнок «Голова ведмедя» продали на аукціоні, який влаштував будинок Christie's. Лот купили за 12 мільйонів доларів, що є рекордом для малюнків художника.

Малюнок «Голова ведмедя» Леонардо да Вінчі


Леонардо протягом усього життя малював тварин, хоча, зрозуміло, частіше його «моделями» ставали більш поширені в Італії звірі. Менше з тим, це не єдиний такий приклад: в нью-йоркському Музеї Метрополітен зберігається малюнок із зображенням ведмедя, датований 1482-1485 роками. Виставлена на торги мініатюра, ймовірніше, тих же років.

Не відходимо далеко від Леонардо.

У Леонардо да Вінчі є 14 живих нащадків

Відомо, що Y-хромосома, яка передається нащадкам чоловічої статі, залишається майже незмінною протягом 25 поколінь. Порівняння Y-хромосоми сьогоднішніх нащадків чоловічої статі з такою ж хромосомою їх предків у давніх і сучасних похованнях має підтверджувати безперервність сімейної лінії і власний маркер Y-хромосоми Леонардо.

Генеалогічне дерево родини знаменитого італійця було створене після того, як вчені опрацювали понад 600 історичних документів.

Офіційно дослідження розпочалося у 2016 році, але мистецтвознавець Алессандро Веццозі зацікавився цією темою ще у 1973 році. У 1993 році до нього долучився історик Агнез Сабато. За останні кілька десятиліть вони вивчили 690 приватних і публічних історичних документів, які допомогли їм у створенні сімейної історії да Вінчі.

Результати їхньої спільної роботи цього тижня з'явилися у науковому виданні "Еволюція людини".

На сьогодні генеалогічне дерево да Вінчі налічує 225 осіб та охоплює 21 покоління, починаючи з ХVII сторіччя.

Серед 14 живих нащадків - діти, фермери, офісні працівники, шпалерник, продавець порцеляни і навіть художник, які говорять, що пишаються спорідненістю з великою людиною.

А чи цікаво вам, ким були ваші предки? Ви складали генеалогічне дерево родини?

Далі буде, безперечно, новина культури, оскільки вона об’єднала фото, музику та цензуру.

Співачка Холзен оголила груди в Instagram і уникла блокування

Американська співачка Ешлі Ніколетт Франджіпані, відома як Холзен, опублікувала в Instagram обкладинку майбутнього альбому, на якій постала з оголеними грудьми. Фанати артистки здивувалися, що та обійшла блокування в соцмережі, яка блокує контент з жіночими сосками.

На знімку виконавиця постає в образі Мадонни, яка сидить на металевому троні з Христом на руках.

Співачка Холзен оголила груди в Instagram

Раніше про цензуру жіночих сосків в Instagram висловлювалася актриса Ембер Херд. Вона поскаржилася на те, що її знімок з оголеними грудьми був видалений з соцмережі, в той час як артист Джейсон Момоа уникнув блокування, опублікувавши фото з голим торсом.

Особисто я теж не розумію, чим жіночі соски гірші або кращі за чоловічі. Мене, до речі, теж кілька разів банив Фейсбук на кілька днів за те, що я виставляв світлини відомих фотографів, де жінки були без одягу. В чому проблема, Фейсбук? Це ж просто жіночі груди. Або таке ще питання. Чому жіночі груди на картинах публікувати можна, а на фото ні? Чому, Марку, чому? Бо картини не можуть викликати почуття? Хіба людина не може закохатися в картину або скульптуру? Марку, ти що міф про Пігмаліона не читав? Або Пруста. Там взагалі персонажі закохуються в неживі предмети, а також в явища природи і деталі ландшафту.

Добре, мені здається, що ця сексистька проблема незабаром вирішиться. Справа 5 або 10 років. Люди майбутнього ще будуть сміятися з нас. Я так думаю.

Як ви гадаєте, чому це я згадав про Пруста? Бо це таки місток до наступної новини.

У Франції видали невідомі рукописи Марселя Пруста

Так, у Франції видали неопубліковані досі рукописи Пруста, який, до речі, народився 10 липня. І цього року йому вже 150! Всіх фанатів Пруста вітаю зі святом. Рукопис цей отримав назву "Сімдесят п’ять сторінок". Це книга, яка розкриває нові деталі про цикл "У пошуках утраченого часу".

Тривалий час про існування "Сімдесяти п’яти сторінок" достеменно нічого не було відомо.

1954 року редактор Бернар де Фаллуа згадував невідомі рукописи 1908-1909 років у передмові до книжки "Проти Сент-Бева". А у 2008 році, після смерті де Фаллуа, з'ясувалося, що весь цей час вони зберігалися у нього. З якихось причин він не передав ці матеріали в Національну бібліотеку Франції разом з іншими документами Пруста.

Ці рукописи є "найбільш ранньою версією" роману "У пошуках утраченого часу".

Сподіваюся, що незабаром ми побачимо «Сімдесят п’ять сторінок» українською мовою.

А ви знаєте, що Пруст був знаменитий ще тим, що ввів у світову моду "опитувальники", на які сам відповідав кілька разів протягом усього життя. Коли я навчався в першому та другому класі, такі анкети були досить популярні, гадаю, що ви теж із ними зустрічалися.

Пропоную зараз трохи пограти та відповісти на деякі питання з анкети Пруста, і порівняти свої відповіді з відповідями великого письменника:

Отож:

Ваше улюблене заняття? Відповіли?

Пруст відповів: Читання, перевдягання, написання віршів, історія, театр.

Щось співпало?

Ще одне питання: Ваш улюблений колір і квітка.

Відповідь Пруста: Краса не в кольорах, а в їх гармонії, а про квіти я не знаю.

Ваші улюблені герої у художній літературі.

Пруст обрав Гамлета.

Ваші улюблені композитори.

Відповідь Пруста: Бетховен, Вагнер, Шуман.

Якщо у вас є збіг, напишіть про це в коментарях, якщо слухаєте цей подкаст там, де можна залишати коментарі, звісно.

Квентін Тарантіно купив ще один історичний кінотеатр

Пам’ятаєте, я в минулому випуску Новинарні заздрив Квентіну, що в нього є особистий кінотеатр?

Так у нього з’явився ще один!

Додатково до свого кінотеатру New Beverly Cinema Квентін Тарантіно обзавівся ще одним - ним став історичний Vista Theatre на Бульварі Сансет в Лос-Анджелесі. Постановник пообіцяв відкрити кінотеатр до Різдва цього року, після того як його закрили через пандемію коронавірусу.

«Я купив Vista Theatre на Бульварі Сансет. Ми, найімовірніше, відкриємо його до Різдва. І повторюся: тільки художнє кіно. Це не буде ретроспективний кінозал. Ми будемо показувати нові фільми, які виходять у прокат. Він не буде схожий на New Beverly Cinema. Там свій вайб. А Vista стане подібним діаманту в короні. Ми будемо показувати більш старі фільми, але це буде схоже, ніби ви уклали чотириденні заручини», - гордо заявив Тарантіно.

Нагадаю, що інший свій кінотеатр New Beverly Квентін придбав у 2007 році. Там він показує фільми на плівці з особистої колекції, а також іноді обговорює їх з глядачами.

А ще Тарантіно висловився про закриття кінотеатрів у пандемію, несподівано заявивши, що радий припиненню роботи деяких із них, адже вони отримали по заслузі, бо позбавляли фільми чогось особливого або ж нескінченно крутили рекламу.

Йдемо далі.

Пісня з цитатами Кличка потрапила в топ кращих новинок Apple Music

Пісня українського гурту Karta Svitu, в тексті якої фігурують відомі висловлювання мера Києва Віталія Кличка, потрапила в список кращих новинок сервісу Apple Music.

Спочатку пісня, яку музиканти задумували як жартівливий твір, була записана лише в аматорській версії. Однак, після того як пісню почав піарити сам Кличко, а також багато представників ЗМІ, група вирішила випустити студійну версію треку. Після цього твір набув шаленої популярності. Давайте послухаємо кілька секунд, щоб розуміти, про що йде мова.

На цьому все. Ви слухали подкаст Новинарня. Мене звати Герман Гошкадор. Зустрінемося за тиждень.


Читати також