​Школи у Чехії вже почали приймати дітей із України

​Школи у Чехії вже почали приймати дітей із України. Останні новини в Украні. Війна в Україні 2022

Міністерство освіти займається підготовкою шкіл для дітей-біженців та питаннями захисту неповнолітніх без супроводу.

У зв'язку із ситуацією в Україні вже задіяно кризовий штаб Міністерства освіти в Чехії.

"До його складу входять заступники міністрів, інші запрошені особи з окремих підрозділів і так далі", - повідомила прес-секретар міністерства Анета Леднова.

Міністерство освіти також готує спеціальну інструкцію для шкіл щодо приїзду українських дітей. Міністр освіти Петр Газдик зазначив про можливість підключити до роботи асистентів, шкільних психологів та іншу необхідну підтримку.

Деякі діти з України цього тижня вже пішли до початкових класів

«Пріоритетом є навчання дітей переважно чеської мови, щоб вони могли швидше інтегруватися. Ті, хто займатиметься разом із чеськими дітьми, як показує досвід, дуже швидко вивчать мову. Якщо їх буде багато, у нас підготовлено чотири школи та 35 волонтерів, які говорять чеською та українською мовами», — віце-мер Брно Петер Хладік.

«У зв'язку з мовним та соціальним аспектом ми плануємо віддавати дітей у дитячі садки та школи за місцем проживання. Особливо там, де у школах є шкільний консультаційний пункт, наприклад, шкільний психолог, соціальний педагог. Ми надамо помічників та перекладачів», - заступник мера Андреа Хоффманн в Остраві.

У Зліні, за словами віце-мера Катерини Францової, також обговорюють можливість навчання, залежно від того, як довго сім'ї залишатимуться у місті.

Тепер ми розглянемо, як може проходити навчання. Потрібен викладач, який володіє українською мовою, або перекладач. Чекаємо на методичні матеріали від Міносвіти, які зараз у розробці», — Ян Гройс, міський радник у місті Зноймо.

У Пльзені, куди вже приїхали сотні людей з України, навчатимуть дітей також понад сто студентів, співробітників та випускників педагогічного факультету Західночеського університету.

Також готові прийняти дітей-біженців в Усті над Лабем (Усті-над-Лабою).

Навчальні матеріали про конфлікт

Міносвіти також підготувало наприкінці минулого тижня методику обговорення ситуації з учнями. Сайт "Ukrajina na školах" тепер пропонує десятки навчальних матеріалів про російське вторгнення в Україну.

За словами координатора освітніх проектів Post Bellum Мікаеле Шкала, методичка також може допомогти дітям зрозуміти контекст міжнародного конфлікту та не кривдити своїх однокласників російської чи української національності.

«Діти та молоді люди є одними з найуразливіших членів нашого суспільства. Однак давайте не боятимемося відкривати, обговорювати і освітлювати з ними гострі теми», — сказав Шкала у прес-релізі. Відкрите спілкування на тему війни може допомогти дітям розібратися, у тому числі у питанні дезінформації чи міграції.

Міністерство рекомендувало школам чітко інформувати учнів про позицію Чехії. Він закликав педагогів приділяти підвищену увагу дітям української, російської та білоруської національностей та за необхідності спрямовувати їх у шкільні консультаційні пункти.


Читати також