Британський оркестр відмовився виконувати Чайковського через вторгнення Росії в Україну

Британський оркестр відмовився виконувати Чайковського через вторгнення Росії в Україну. Останні новини в Украні. Війна в Україні 2022

Симфонічний оркестр британського Кардіффа вирішив змінити програму концерту намічену на 18 березня, яка складалася з творів Петра Ілліча Чайковського. Адміністрація оркестру визнала програму неналежною в умовах російського вторгнення в Україну.

Оркестр мав грати твори на військові теми: увертюру "1812 рік" та "Слов'янський марш", написаний напередодні Російсько-турецької війни 1877-1878 років. В обох звучить гімн Російської імперії. Ще один твір із скасованої програми, друга симфонія композитора, називається "Малороссийской".

"Один із музикантів оркестру розповів, що його сім'я знаходиться в зоні конфлікту і ми поважаємо його почуття. Ми також дізналися, що назва другої симфонії образлива для українців. Але влітку та восени ми виконуватимемо інших російських композиторів: Рахманінова, Прокоф'єва та Римського-Корсакова - цитує Daily Mail директора оркестру Мартіна Мея.

Проте багато хто назвав таке рішення абсурдним. Так, редактор журналу Reason Біллі Біньйон, зазначив, що Чайковський був російським націоналістом, і це відображалося в його музиці, та пропонує не забувати, що він помер більше століття тому. "Ми просто збожеволіли. Твори Чайковського люблять у всьому світі. Їх потрібно виконувати більше, а не менше", - пише він.


Читати також