​У Білорусі після протестів 2020 року у в'язницях ґвалтували чоловіків та жінок

​У Білорусі після протестів 2020 року у в'язницях ґвалтували чоловіків та жінок – доповідь ООН. Новини 2022

У Білорусі після виборів 2020 року і протестів у в'язницях ґвалтували і чоловіків, і жінок. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, представляючи доповідь щодо ситуації з правами людини в країні.

Бачалет розповіла про зібрані докази безпрецедентних тортур та насильства щодо мирних громадян. Доповідь була підготовлена на основі 145 інтерв'ю з учасниками подій та аналізу доказів.

«Ми виявили випадки зґвалтування затриманих, а також інші форми сексуального та гендерного насильства щодо чоловіків, так і жінок. Медичні записи, вивчені нами, свідчать про пошкодження та інші травми чоловічих статевих органів, які відповідають насильницькому викручуванню та згвалтуванню. Щодо затриманих також застосовувалося психологічне насильство, включаючи загрози зґвалтуванням», - заявила Бачелет.


За даними доповіді, всього за час протестів у Білорусі було заарештовано близько 13,5 тисяч людей, у тому числі 700 неповнолітніх. Багатьох із затриманих піддавали неодноразовим тривалим побиттям палицями під час транспортування, а також у поліцейських дільницях та місцях утримання під вартою. Ідентичні форми тортур повторювалися в багатьох місцях, що свідчить про широку практику поширення тортур, спрямовану на покарання або залякування людей за їхню реальну опозицію уряду, чи навіть підозру у цьому, розповіла Верховний комісар ООН з прав людини.

Наразі за політично мотивованими звинуваченнями у в'язницях Білорусі, за оцінкою ООН, залишаються 1085 осіб. У тому числі правозахисники, журналісти, опозиціонери та пересічні громадяни, які висловлюють незгоду.


Читати також