Хто такий системний адміністратор

Системний адміністратор

Довгий час професія системного адміністратора (в народі — сисадміна) породжувала основний пласт мемів та жартів про IT. Тепер анекдоти про «диваків у светрах зі своєрідним почуттям гумору» вже стали «бородатими», а праця системних адміністраторів гідно цінується. Адже саме ці фахівці не просто добре знаються на комп'ютерній техніці, а й рятують роботу цілих підрозділів і захищають важливі дані компанії.

Системний адміністратор - хто він, за що відповідає та яку роль займає в ієрархії компанії?

Системний адміністратор - це спеціаліст, який займається настроюванням, удосконаленням та підтримкою ІТ-інфраструктури компанії, включаючи обладнання, периферію, програмне забезпечення та мережеві підключення.

Те, чим займається системний адміністратор, залежить від розміру компанії, сфери діяльності, досвіду та навичок самого адміну.

Припустимо, що існує якась вигадана компанія, в якій відсутній системний адміністратор, але є купа комп'ютерів, принтерів, серверів і дротів. Так ось, за відсутності сисадміна, це все може розвалитися, як стіна з цегли, без належної обробки цементним розчином.

Системний адміністратор — універсальний IT-солдат чи бувають спеціалізації?

Спочатку, а особливо в маленьких компаніях і держконторах, сисадмін — «універсальний IT-солдат», це грубе формулювання, хоч і відповідає дійсності. А далі вже йде розвиток.

Є такі напрямки та спеціалізації:

  • Енікей — системний адміністратор-початківець, який виконує базові функції з налаштування обладнання та програмного забезпечення.
  • Системний адміністратор – спеціаліст широкого профілю. Це багаторукий і багатоголовий бог ІТ-інфраструктури, який бере на себе обов'язки щодо забезпечення всієї сфери ІТ-життєдіяльності компанії. Зустрічається практично у будь-яких компаніях.
  • Системний архітектор-інженер - спеціаліст, що проектує ІТ-інфраструктуру та архітектуру мережі у великих корпораціях.
  • Мережевий адміністратор - спеціаліст, який займається налаштуванням та розвитком фізичних та логічних мереж у компанії, а також управлінням системами білінгу, обліку та контролю трафіку. Затребуваний у телекомі, банках тощо.
  • Інженер інформаційної безпеки - спеціаліст, який забезпечує безпеку ІТ-інфраструктури на всіх рівнях. Затребуваний в компаніях, чутливих до атак та проникнення в мережу (а це банки, промисловість, ін.).

Які hard skills та soft skills необхідні на старті кар'єри системного адміністратора?

Якщо говорити лише про старт кар'єри, то мінімальний поріг хард скілів добре описується гуглом у запиті «Питання до системного адміністратора на співбесіді». А якщо заглибитися в суть, то: мережеві протоколи, мінімальний рівень роботи з мережею, як і що робити, якщо виникли проблеми з комп'ютером користувача (як у вигляді фізичної проблеми, так і програмної) і т.д.

З софт скілів - комунікабельність та вміння працювати в команді. Важливим є знання основ професійної етики, здатність до нестандартних рішень.

Наскільки критичним для системного адміністратора є знання англійської мови?

Питання досить складне, тому, що це залежить від людини та її прагнень. Багато літератури та мануалів, звичайно, є у перекладі, але все це стосується трохи застарілих матеріалів. Мінімальна база знань необхідна, щоб фахівець міг взаємодіяти з різноманітним ПЗ, але якщо необхідно бути в курсі новинок, то тільки матеріали англійською, тільки хардкор.

Як може виглядати кар'єрний шлях системного адміністратора? З чого почати і чого прагнути?

Почати варто з основ, а це здебільшого енікей, а далі розвиватися обраним шляхом, це можуть бути як просто допомога користувачам, так званий First Line Support, так і можливість роботи та адміністрування серверів або хмар. Бути богом мережі? Цілком можливо. Також, вивчивши кілька мов програмування, він може зрости в DevOps.  

Що відрізняє хорошого сисадміна від посереднього?

Хороший сисадмін здатний довести завдання до його завершення, а не кинути на половині шляху (тобто просто забити на свої обов'язки). Хороший системний адміністратор повинен прагнути здобувати знання, вміти працювати в режимі багатозадачності та бути стресостійким. В той час, як посередній витратить цей час на допивання десятої чашки кави.

Наскільки ця професія потрібна в IT-аутсорсі?

У поточних реаліях компаніям дешевше найняти студента на 0,5 ставки та платити йому мінімальну зарплату, ніж щомісяця платити аутсорсовому «фахівцеві», який приїжджатиме раз у деякий час, коли набереться достатня кількість заявок.

Але такі компанії є і вони наймають сисадмінів на аутсорс, клієнтами для них виступають дуже маленькі компанії, яким «невигідно утримувати ще одну людину в штаті».

Але популярністю вони не відрізняються.

Наскільки зараз потрібні системні адміністратори?

Компанії постійно зростають і розширюють штат співробітників, тому, в принципі, професія досить потрібна. Що більше співробітників, то більша ймовірність, що може піти щось не так, щось може вилетіти, щось зламатися. Щодо попиту, то очевидно, він тільки збільшуватиметься, але це явно не таке вибухове зростання, як у випадку з програмістами. Так як приблизно на 150-200 співробітників буде припадати 1 системний адміністратор.

Навчальні матеріали для системних адміністраторів

  • Браян Ворд "Внутрішній пристрій Linux"
  • Фейт Сідні «TCP/IP. Архітектура. Протоколи. Реалізація (включаючи IP версії 6 та IP Security)»
  • Advanced Bash-Scripting Guide
  • CS50. Гарвардський курс з основ програмування
  • Канал на youtube TrainITHard

Читати також