Хто такий Product Manager

Product Manager

Позиція «продакт менеджер» посідає почесне 3-е місце в рейтингу 50 найпопулярніших робіт в Америці на думку Glassdoor. Втім, і в наших широтах ця професія привертає досить багато уваги як з боку претендентів, так і з боку наймаючих компаній.

Продакт менеджер двома словами – що це за фахівець?

Найголовніша людина для продукту. Це і CEO, і візіонер, і продюсер, і маркетолог, і найголовніший стейкхолдер. Вона чи Він – це зберігач відповіді на питання «Чому?», «Навіщо?», «Для Кого?».

Навіщо потрібний продакт менеджер на проекті? Яку роль він грає у компанії? Чим безпосередньо займається продакт менеджер в ІТ? 

Необхідність у продакт менеджері залежить від рівня розвитку продукту та компанії, що його випускає. Найчастіше ця роль посилює фокус на розвитку конкретного продукту в лінійці або окремого важливого напряму (наприклад, платіжна система, інтегрована з продуктом) або фічі (наприклад, обліковий запис користувача і все, що з ним пов'язано).

Власне, ця людина повинна знати свій продукт найкраще в компанії, розуміти потреби користувачів та вибудовувати унікальні selling points для ринку – тому роль є дуже відповідальною.

Відстеження аналітики, аналіз конкурентів, проведення A/B тестування, анкетування та інтерв'ю, локалізація та вихід на нові ринки, підготовка та затвердження маркетингових ассетів та текстових копій для маркетплейсів та лендингів – завдання продукт менеджера можуть змінюватися залежно від фази розробки проекту.

У IT аутсорсі стороннього продакт менеджера компанії наймають у разі відсутності експертизи при створенні або винаході нової версії Інтернету або мобільного додатку. Така людина займається всіма фазами розробки – від дискавері до виходу в продакшен. Відстежує початковий фідбек, створює та коригує роадмап проекту. Відповідає на запитання дизайнерів, розробників, тестування та замовників. Зони відповідальності перетинаються з UI/UX дизайнером, бізнес-аналітиком, проектним менеджером та керівником тестування. Обов'язкові мітинги з представниками маркетингу та керівництвом.

Які бувають різновиди продакт менеджерів?

Топових фахівців, таких суперзірок, які можуть з нуля придумати або перевести офлайн-бізнес у цифровий світ, на ринку вкрай мало. Буває, що конкретному продакт менеджеру складно переключитися на «нерідний» ринок або відразу розібратися і визначити точки зростання. Досить часто можна побачити поділ менеджерів за фундаментом знань – більше розуміння процесів розробки та технічних аспектів чи володіння маркетинговими інструментами та аналізом даних.

Яка освіта потрібна продакт менеджеру? Що потрібно знати джуніору на цій позиції?

Насамперед, потрібні навички бізнес-аналізу, розуміння UX, юзер-флоу та сценаріїв тестування. Продакт менеджер може «вирости» з дизайнера, фахівця з якості, маркетолога.

Що повинен уміти продакт менеджер? Які навички (soft і hard skills) він повинен мати?

Розуміти аудиторію товару та її потреби. Продакт менеджер - це і найкапризніший користувач, і головний фанат свого продукту, який або продавлює свій візіонерський погляд на речі, або керується аналізом поведінки користувачів та ринковим трендом. До речі, обидва підходи мають як свої ризики, так і позитивні моменти.

Ну і без комунікативних навичок просто не вдасться взаємодіяти з фахівцями з різних команд: розробки, тестування, дизайну та маркетингу.

Основні завдання та обов'язки продакт менеджера – які вони?

  • Експериментувати з product/market fit, тобто знайти такі особливості продукту, які забезпечать його життєздатність. Оптимізувати рішення під ринок чи сегмент аудиторії.
  • Аналізувати поведінку користувачів.
  • Планувати вихід продукту під індустріальні та календарні події.
  • Слідкувати за якістю продукту та фідбеком користувачів.
  • Брати участь у циклі розробки продукту та покращенні ланцюжка продажів.

Як оцінюється ефективність роботи продакт менеджера?

Досягненням продуктом певних показників. Успішний вихід на ринок, зростання прибутку та бази користувача, цитування в пресі та соцмережах, фідбек користувачів – все залежить від етапу розвитку продукту.

Чим відрізняється Product Owner від Product Manager?

Перший – точка збору, уточнення та пріоритету вимог до продукту. Другий – охоплює більше питань з погляду розвитку бізнесу, шукає потенційні точки зростання та розвитку продукту, допомагає з бюджетуванням для посилення різних команд, які залучаються на різних фазах розробки.

Як зрозуміти, що ти народжений для професії продавець менеджера?

А як зрозуміти, що ти народжений, щоб зробити класний ремонт у квартирі, побудувати будинок чи бути добрим батьком? Наявність бажання зробити вже добре, але потрібно пробувати зробити. Насамперед, для себе. Проаналізувати помилки та успіхи. Вчитися у колег та експертів. Слухати та чути. Повторити. Повторити ще раз та ще раз. І обов'язково – працювати на результат та пишатися досягнутим!

Матеріали, рекомендовані для ознайомлення продакт менеджерам

Почніть із цього списку:

Ben Horowitz – Good PMs and Bad PMs
Marty Cagan – Good PM Teams and Bad PM Teams
Lawrence Ripsher – What makes a Great Product Manager
Kris Gale – The one cost Engineers and PM's don't consider (Complexity)


Читати також