Як стати Manual QA Engineer

Manual QA Engineer

Позиція тестувальника ПЗ, зокрема, Manual QA Engineer, як і раніше, вважається одним із найпростіших способів дебютувати в IT. Неважко здогадатися, чому: адже вона входить до переліку професій, в яких не потрібно кодувати, а отже, дозволяє швидко увійти в IT-сферу навіть тим, хто зовсім не має технічного бекграунду. Але не все так однозначно: кількість професіоналів зростає, а разом із ним зростають і вимоги до початківців.  

Хто такий Manual QA Engineer?

Manual QA Engineer – це фахівець, який вміє дивитися на програмний продукт як очима розробника цього продукту, так і очима кінцевого користувача, та прагне почути і залишити задоволеними і тих, й інших.

Робота тестувальника-мануальника і як виглядає його типовий трудовий день?

Щодо типового трудового дня – він може відрізнятися відповідно до фази проекту або спринту. Але загалом обов'язки Manual QA можна звести до наступного:

  • аналіз вимог – тестувальник повинен чітко розуміти, що має робити ПЗ та як воно має працювати, а також сприяти тому, щоб у всіх членів команди було однакове уявлення про це;
  • складання тестової документації – для самого тестувальника це впевненість у тому, що баги не будуть пропущені, для інших учасників процесу – прозорість та можливість мати уявлення про те, які перевірки проводяться;
  • безпосередньо функціональне та нефункцінальне тестування продукту;
  • оформлення баг-репортів та звітів про тестування.

Можна сказати, що типовий трудовий день Manual QA включає в себе потроху всі ці активності.

Який стек технологій потрібно обов'язково освоїти, щоб стати Manual QA Engineer?

Можна освоїти всі технології світу і при цьому не стати хорошим тестувальником (але це не точно). Чому? Тому що найпершим, найважливішим, а найчастіше і достатнім інструментом тестувальника є його власний мозок.

Як стати тестувальником, за яким стоятиме черга з роботодавців?

У цій професії крім володіння теорією про тестування та технічними навичками дуже важливі так звані soft skills. Це відповідальність, комунікабельність, здатність чітко відповідати на поставлені питання, повага до співрозмовника/колеги, здатність слухати…Частіше ці якості першорядні, адже ніхто не захоче працювати з людиною, на яку не можна покластися, навіть якщо вона відмінно технічно підкований спеціаліст. Переконайтеся, що роботодавець може довірити вам роботу над своїм продуктом.

Які питання найчастіше ставлять на співбесіді на цю позицію?  

Насамперед, будьте готові, що у вас запитають про все, що ви вказали у резюме. Тому варто вказувати ті скіли та технології, якими ви дійсно володієте. Від спеціаліста без досвіду очікується чітке засвоєння теорії з тем, що викладаються на курсах (обов'язки тестувальника, тестування вимог, техніки тест-дизайну, тестова документація, баг-репорти тощо).

Крім цього, кандидати повинні володіти професійною технічною термінологією і, відповідно, розбиратися хоча б на рівні теорії в основних технічних питаннях (клієнт-серверна архітектура, бази даних, API). Не варто також недооцінювати важливість володіння англійською мовою, оскільки це основна мова, якою спілкуються замовники будь якої компанії. На жаль без англійської, навіть за наявності достатнього технічного бекграунду ви не зможете працювати на проекті і будете відрізаними у плані комунікації.

І останнє, претенденти, які демонструють високий рівень мотивації та зацікавленості як у самій професії, так і в компанії мають більше шансів отримати роботу. Гарячі очі майбутніх remarkable людей дуже надихають.

Самонавчання QA Manual – наскільки це ефективно, якщо серйозно налаштований на кар'єру в цій галузі?

Без здатності та любові до самонавчання в IT-сфері (як і в будь-якій іншій) неможливо досягти будь-яких суттєвих результатів. Інше питання, що початківцям спеціалістам досить важко зорієнтуватися у величезному обсязі доступної інформації, тут важливий систематизований та комплексний підхід, а також супервізія та напрямок з боку досвідченого спеціаліста. Тому найкращий варіант – це відвідування професійних курсів у поєднанні з самостійним поглибленим вивченням тем, що викладаються на курсах. Як правило, 2-х або навіть 6-ти місячні курси не повністю покривають обсяг знань, необхідний для старту в професії, вони дають лише хорошу базу, від якої потрібно відштовхуватися самостійно. Понад те, прагнення отримання знань самостійно виразно свідчить про мотивацію людини розвиватися у вибраному напрямі, і навіть справжній інтерес до професії. Адже ми завжди готові витрачати час на те, що нам подобається.

Які плюси та мінуси у роботі Manual QA Engineer?

Робота Manual QA цікава, непроста, і потребує постійного розвитку. Проте позиція Manual QA означає, що на проекті це той, хто має найбільшу інформацію про продукт: його функції, його сильні та слабкі сторони. Це формує почуття залученості, причетності і так, гордості за успіх продукту. З іншої сторони можливість (або швидше необхідність) вникати в різні сфери та стадії роботи над продуктом, таким чином розширюючи свої знання та навички.

Чи можливе кар'єрне зростання на цій позиції?

Насамперед хочеться сказати, що сама професія пропонує безліч варіантів для розвитку: заглиблення в якісь специфічні види тестів, освоювання нових технологій тестування – можна стати професіоналом в якійсь вузькій спеціалізації; завжди є можливість розширювати сферу своєї відповідальності на проекті, впливаючи на процеси або керуючи командою тестувальників. Також існує безліч суміжних спеціальностей, які набагато легше засвоїти, маючи бекграунд QA.

Книги та сайти для Manual QA

Не існує однієї книги або ресурсу, які зроблять з вас готового фахівця. Читайте все, дивіться все, робіть свої висновки з урахуванням отриманої інформації. Гугліть! Проходячи якусь тему на курсах, шукайте статті, ролики, які розкривають її ще більше. Відкривайте будь-який сайт, додаток та аналізуйте його, ставте питання: для чого він служить (яких цілей досягає користувач за допомогою цього ПЗ)? З яких модулів складається ця програма? Як ці модулі взаємодіють між собою, щоб користувач міг досягти своїх цілей? У плані літератури радимо звернути увагу на “A Practitioner's Guide to Software Test Design”, Lee Copeland.


Читати також