QA Automation: що за професія?

QA Automation

QA Automation – професія на стику тестування та програмування, яка є дуже перспективним напрямком як для початківців, так і для досвідчених технічних фахівців.

Що входить до основного пулу обов'язків QA-автоматизатора?

Автоматизація процесів QA включає:

  • Складання плану та стратегії
  • Автоматизацію тесткейсів
  • Налаштування CI, репортинг, та нотифікацію

Обов'язки відрізняються від проекту до проекту. Здебільшого та безпосередньо це:

  • Розробка фреймворку для автоматизації продукту та написання автотестів
  • Налаштування оточення, створення додаткових умов для коректного функціонування автотестів
  • Інтеграція автотестів з порталами баг репортингу для подальшого аналізу результатів
  • Інтеграція з системами автозапуску (CI/CD) та системами відстеження версій.
  • Але найголовніший обов'язок – любити свою роботу.

На що Group Manager звертають увагу, коли залучають нових людей до команди спеціалістів з QA Automation?

Найголовніше – бажання розвиватись, причому це вже має бути підкріплене якоюсь справою, а не просто “планую вивчити”. Бажання вивчати кілька тех стеків для авто стеків: Java/JS, Python/C# і т.д. Софт скіли: командна робота, жвавість у спілкуванні, позитив.

Також при наборі важливий рівень англійської мови, готовність вивчати інші мови та технології. Потрібно бути гнучким та відкритим до нового, і загалом, потенційний колега для ільшості компаній має бути позитивним, відкритим, готовим до компромісів. Співробітникові має подобається тестування як таке. Він, як і Manual QA, повинен знати теорію тестування. Він повинен бути зацікавлений освоювати деякі DevOps теми, оскільки для автоматизатора важливо вміти налаштовувати запуск автотестів на CI/CD самостійно, не вдаючись до допомоги devops фахівців.

При цьому співробітнику важливо розуміти, чи хоче він більше розвиватися в тестуванні або програмуванні. Трапляється, що front end розробники розглядають напрямок як вхід до IT.

Чи вірно, що QA-автоматизаторам потрібно розбиратися в програмуванні чи не краще за розробників?

QA-автоматизатор - це такий же розробник, що і Python Developer або NET Developer. У завданнях звичайного розробника та QA-автоматизатора стоїть навіть однакова мета – автоматизація. Тільки у звичній розробці автоматизують бізнес-процеси, а QA-автоматизатор – тести для перевірки автоматизації цих бізнес-процесів. Тому у програмній частині повинні розбиратися відмінно і ті, й інші, адже від ефективності перших залежить і якість роботи других.

Звісно автоматизатору не потрібно розбиратися в коді на рівні розробника, але завжди добре, якщо людина різнобічно розвинена. Проте навіть просте знання бази та наявність здорового глузду вже дозволить стати досить успішним автоматизатором.

А найголовніше – не треба боятися, що ти чогось не знаєш, головне бажання та старанність. Ми вчимося все життя – “Чим більше ми не знаємо, тим більше нам доведеться дізнатися”.

Які шляхи кар'єрного зростання є із цієї спеціальності?

Кар'єра цієї позиції може розвиватися як вертикально (від фахівця до менеджера), і горизонтально (через освоєння суміжних областей). Головне – не здаватися, якщо трапляються невдачі. Стежити за експертами, розвиватися у трендових інструментах, знайомитися з описом вакансій, намагатися отримувати інформацію з різних джерел.

Чи чекає на IT-сферу в майбутньому повний перехід на автоматизоване тестування?

Однозначно ні. По-перше, все ще є і будуть швидкі проекти (тривалістю 1-3 місяці). Якщо проекту 1 місяць, то автоматизоване тестування для нього просто неактуальне.

Ручні тестувальники виконують дуже багато важливої ​​роботи, пов'язаної з аналізом вимог, у тому числі можуть брати участь у формуванні цих вимог, знаходячи "дірки" в них на ранніх етапах. Ручна робота потрібна завжди, коли потрібно перевіряти нові фічі та вигадувати нові тестові сценарії, визначати скоуп робіт.

Звичайно, зручно, коли поряд з QA Automation працює QA Manual. У такому разі можна зосередитись на технічній частині. З іншого боку, так виходить не завжди.


Читати також