Як стати блокчейн розробником

Blockchain-розробник

Не лише айтішники, а й люди, далекі від технологічної сфери, так чи інакше знайомі з блокчейном: у ЗМІ раз у раз з'являються історії про те, як Ілон Маск впливає на курс біткоїна, а невдахи майнери шукають спосіб, як повернути втрачену криптовалюту.

Проте блокчейн не обмежується біткоінами. На думку авторитетної дослідницької компанії Gartner, ця технологія майже напевно вплине на бізнес більшості IT-гігантів у найближчі 5 років. А за розрахунками відомої консалтингової компанії Grand View Research, яка базується в Кремнієвій Долині, до 2028 року світовий ринок технології блокчейн досягне 394,60 мільярдів доларів США.

Що це означає для розробників? Ще один можливий вектор розвитку кар'єри! 

Чому варто придивитися до блокчейн-розробки зараз і наскільки це ризикована сфера для планування IT-кар'єри?

Якщо розглядати її у вакуумі – це вирішення багатьох проблем, пов'язаних із довірою джерелу інформації. За допомогою блокчейна можна забезпечити збереження будь-яких даних: чи то банківські транзакції та грошові перекази, чи логістичний ланцюжок поставок. Повсюдне використання блокчейна може позитивно вплинути на сферу торгівлі та фінансових розрахунків, які з кожним роком ускладнюються.

Чарівність технології і в новизні: ринок ще дуже молодий, на ньому немає монополістів. Основний фактор, що стимулює інтерес до сфери – швидкість розробки. Для невеликого проекту прототип можна зробити за пару тижнів, отримати інвестиції на хакатоні або у приватних інвесторів, з невеликою командою можливо вивести в лайв робочий продукт через півроку-рік .

У блокчейну, або, як його ще називають, «інтернету цінностей», існують свої обмеження. Втім, як і будь-яка інша технологія. Насамперед, новизна та невивченість блокчейна впливає на ставлення до нього законодавчих регуляторів. В одних країнах до блокчейну ставляться з неабиякою часткою побоювання, через що, наприклад, у Китаї, геть-чисто заборонена криптовалюта. В інших країнах потенціал блокчейна оцінюють у позитивному ключі та бачать у ньому інвестиційні можливості. Так відбувається у Швейцарії, Мальті, Естонії.

Найстрашніший ризик, який припускають розробники для цієї сфери – так звана крипто-зима. Це такий стан ринку, за якого весь інтерес до криптовалюти різко падає через негативні фундаментальні новини. Тоді вся технологія стає менш активною. COVID-19 підняв нову хвилю інтересу до криптовалют і блокчейну в цілому, зараз «хайп» ще на високому рівні, проте як і на будь-якому ринку тут існують свої цикли зростання-падіння, і це потрібно мати на увазі.

У яких сферах найбільш потрібні блокчейн-розробники?

Найчастіше блокчейн асоціюють з FinTech або RegTech (сегментом фінансових технологій, спрямований на виконання вимог різних регуляторних інститутів, наприклад, держорганів). Але по суті будь-які відносини можуть бути токенізовані, як наслідок, блокчейн вже давно вийшов за межі фінансової галузі.

Рітейл та логістика, лізинг та каршеринг, інтернет-речей, торгівля нерухомістю та страхування – далеко не повний список сфер, у яких ланцюжки блокових транзакцій вирішуватимуть багато завдань. Відомий і приклад американського штату Юта, який пробував блокчейн в організації своїх муніципальних виборів, а отже, ця технологія може сприяти змінам на практиці виборчих кампаній.

Скільки платять блокчейн-розробникам?

Стрімке зростання кількості проектів, де потрібне використання блокчейну, породило кадровий голод, який, у свою чергу, позначився на зарплатних очікуваннях кандидатів.

За словами фахівців, визначити єдину годинну ставку блокчейн-розробника неможливо - все залежить від складності і терміновості проекту. Як би там не було, за даними Glassdoor можна приблизно зрозуміти умови ринку на різних кінцях земної кулі. Медіанна зарплата фахівців у США становить близько 92 000 доларів на рік, у Великій Британії – майже 51 000 фунтів стерлінгів, у Європі – близько 49 000 євро відповідно.

Які знання потрібні, щоб стати фахівцем із блокчейну?

Оскільки технологія відносно молода, знайти «чистих» блокчейн-розробників практично неможливо. Більше того, постійно з'являються нові платформи, які потрібно освоювати на ходу. Як правило, все в бета-версіях, отже, в сферу приходять ті, у кого є база близьких скіллів і величезне бажання вчитися чомусь новому.

Хоча блокчейн-розробка відрізняється від класичної, вона побудована на її принципах. Серед must-have скіллів – впевнені знання мов програмування типу Java, Python, Golang, рідше C++, Rust та інші. Для роботи зі смарт-контрактами потрібне знання Node.JS, віртуальної машини Ethereum. Можна податись у розробку нових протоколів і мереж, тоді знадобляться знання серйозніші: без розуміння принципів шифрування на високому рівні буде непросто, також можуть знадобитися знання про peer-to-peer взаємодію та її реалізацію. В цілому, варто розібратися в адмініструванні локальних/глобальних інтернет-мереж, шифруванні, протоколі p2p, теорії ігор, матстатистиці, протоколах обміну даних, архітектурі вже існуючих мереж.

Де вчитися блокчейн-програмуванню?

На жаль, в університетських аудиторіях навчитися не вдасться. І в цьому немає вини закладів освіти: технологія тільки-но починає «дорослішати».

"Без гуглення нікуди", - зізнаються фахівці. «Типовий день блокчейн-розробника починається з читання новин за актуальними для проекту продуктами. Може, вийшло важливе та потрібне оновлення або тула, через яку все зламається. А далі за класикою – дивимось список завдань, беремо та робимо».

Також спеціалісти відзначають, що через швидкість розвитку технології, створювати внутрішню базу знань з блокчейну недоцільно - багато речей, які працюють зараз, через місяць-два зміняться. Зате дуже допомагає менторство і робота пліч-о-пліч з колегами.

Щоб зрозуміти, чи варто прокладати кар'єрний шлях у блокчейн, можна прослухати безкоштовний курс університету Прінстона або відео-матеріали «онлайн-університету» dapp university. «Те, що бачить звичайний користувач і те, що роблять інженери, різні речі. За всім хайпом стоїть класична теорія ймовірності, розділи математики, пов'язані з моделями поведінки і т.п. Так що якщо хочете бути в ком'юніті блокчейн-розробників, доведеться вчити матч.

Кому не підійде позиція блокчейн-розробника?

Тим, хто наважиться розвиватися у цій сфері, доведеться постійно стикатися з вимогами щодо нових мереж, протоколів, бібліотек. Проекти бувають з різним ступенем складності, від написання простих допоміжних смарт-контактів до реалізації повноцінної онлайн-біржі з холодними гаманцями та віртуальними транзакціями. Як і в IT в цілому, потрібно швидко адаптуватися до завдань і не боятися розбирати новий матеріал.

Варто розглядати інший шлях і тим, кому не подобається експериментувати, шукати помилки, швидко перемикатися з одного завдання на інше. Успіх у блокчейні безпосередньо залежить від того, чи готовий розробник пробувати щось нове та бути активним членом оупен-сорс спільноти.

Також можна сказати, що у цій сфері не буває джунів: блокчейн не терпить тих, хто не має фундаментальних знань про програмування. У будь-якій компанії, клієнтам якої знадобилася розподілена база даних, програміста розглядатимуть на проект лише за наявності досвіду комерційної розробки, знання базових сертифікатів та стандартів блокчейну, а також упевненому знанні однієї або кількох мов програмування.


Читати також