Ліберіка – рідкісний вид кави, який може домінувати до кінця століття

Кава Ліберіка. Портал Експеримент

Ross Pomeroy

Зміна клімату може призвести до скорочення площ, придатних для вирощування кави, на 50% до 2050 року, що вимагатиме від виробників переселення або посадки чогось іншого. Підвищення температури і почастішання хвороб загрожує популярним сортам арабіки та робусти, на які припадає відповідно 55% і 45% ринку. Більш стійкий вид кави ліберіка може стати провідним сортом до кінця століття.

Протягом останнього століття на ринку кави домінували два види – арабіка та робуста, – на які припадає відповідно 55% та 45% світового виробництва. Дорожчі, солодші зерна арабіки частіше використовуються у вишуканих напоях, ніж більш гіркі зерна робусти, які містять удвічі більше кофеїну. Але зі зміною клімату рідкісні види можуть витіснити ці два основні види в меншість.

Як описала група вчених-ботаніків із Великобританії та Уганди в коментарі, опублікованому в четвер у журналі Nature Plants, Coffea liberica – більш відома як ліберіка – не завжди була такою відносною невідомістю, якою вона є сьогодні. На зорі 20-го століття вона була другим найбільш продаваним видом кави (після популярної арабіки). Міцна і високоврожайна, зі стійкістю до шкідників і хвороб, а також здатністю переносити більш високі температури, ліберіка процвітала, особливо в Південній Азії.

Але був один важливий недолік, який призвів до забуття про цей сорт кави, - не дуже приємний смак.

«Проблеми зі смаком і низька якість були наслідком труднощів у післязбиральній обробці – через великий розмір плодів, їх товсту, досить жорстку шкірку і товсту м'якоть», - пишуть автори.

Хай живе ліберіка?

Але зараз обставини можуть повернути каву ліберіка назад, стверджують автори. Методи обробки значно покращилися за останнє століття, кліматичні зміни підвищують температуру в усьому світі (змушуючи виробників арабіки переселятися в більш високогірні райони), і на перший план вийшов новий сорт ліберіки під назвою Excelsa, який зберігає головні ознаки виду, але при цьому має набагато кращий смак.

За описом авторів, Excelsa - це «м'яка, приємна на смак кава з низькою та середньою кислотністю і низькою гіркотою... У смаку відчуваються какао, арахісове масло, сухофрукти, цукор демерара і кленовий сироп...». Крім того, за вмістом кофеїну та розміром зерен ексельса схожа на арабіку.

Кава сорту ексельса вже стрімко поширюється в Уганді, де її вирощуванням займаються понад 200 фермерських господарств. Цей вид насамперед витісняє робусту, яка приваблює нижчою ціною порівняно з арабікою, але стає все більш вразливою до шкідників, хвороб і посухи в країні.

Хоча ексельса поширюється, їй ще належить пройти довгий шлях, перш ніж вона наблизиться до того, щоб витіснити арабіку чи робусту. На відміну від цих видів, їй все ще бракує спеціалізованого товарного ринку. Крім того, ексельса росте як дерево, а не чагарник, досягаючи 15 метрів заввишки, що вимагає більше праці для догляду за ним, а отже, збільшує витрати.

Однак зміна клімату може докорінно змінити математику на користь компанії Excelsa. Дослідження, опубліковане на початку цього року, прогнозує, що підвищення температури призведе до скорочення площ, придатних для вирощування кави, на 50% до 2050 року. Постраждалим виробникам, розташованим переважно в Бразилії, В'єтнамі, Індонезії та Колумбії, доведеться або поступово переїжджати, або вирощувати щось інше. Генетично модифікована кава арабіка може бути рішенням, але так само як і посадка ліберіки, особливо сорту ексельса.

«Ліберіка пропонує потенціал для вирощування комерційно життєздатної і, можливо, високоцінної кави у набагато тепліших умовах (і на менших висотах), ніж арабіка, і може запропонувати поліпшену стійкість до клімату порівняно з робустою», - пишуть автори дослідження. «Врешті-решт масштаб вирощування ліберіки (включаючи ексельсу) буде залежати від масштабу попиту як серед споживачів, так і серед кавового сектору в цілому».

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Liberica, a rare type of coffee, could dominate by the end of the century» на сайті «Bigthink» 17 грудня 2022 року.

Переклав Дмитро Юткевич


Читати також